Glamour met een knipoog

Déze bijzondere passie hebben de Britse koninklijke dames met elkaar gemeen

De vrouwen van de Britse koninklijke familie hebben één heel bijzondere hobby gemeen… Van prinses Kate tot prinses Diana - door de generaties heen werd deze kunstvorm aanbeden!

Britse koninklijke dames

De prinses van Wales haalde de krantenkoppen toen ze onthulde dat ze een zorgvuldige en weloverwogen terugkeer naar haar 'normale' leven zou maken terwijl ze blijft herstellen van kanker. Eén van de eerste plaatsen die de Britse Kate bezocht was het ballet, waar ze de uitvoering Giselle van het English National Ballet in Sadler's Wells in Londen bijwoonde.

Diepgewortelde liefde

Het lijkt misschien een onverwachte keuze voor een van Kate's eerste uitstapjes, maar ballet is haar favoriete hobby! En ze is niet de enige die verzot is op de kunstvorm - de meeste vrouwen in de Britse koninklijke familie delen een diepgewortelde liefde voor ballet.

Koningin Camilla

De liefde van de Britse koningin voor dans is er altijd al geweest. Camilla bezoekt regelmatig het English National Ballet en doet aan Silver Swans-ballet, waarmee ze begon tijdens de lockdown. "Ik doe zelf ook een beetje Silver Swans. Ik vind het geweldig", vertelde ze. "Ik had nog nooit ballet gedaan, en het maakt niet uit of je ballet hebt gedaan of niet, het is iets waar je je beter door voelt. Het geeft je een zekere mate van vertrouwen in jezelf; het is gewoon een stukje discipline."

Prinses Anne

De talenten van Anne werden in 2020 herontdekt toen dansconservator Jane Pritchard, die deel uitmaakte van het team dat een museumcollectie voor de RAD samenstelde, foto's van Anne op balletspitzen vond. Omdat de prinses studeerde bij een concurrerende dansschool, ISTD, worden de beelden niet gebruikt voor de tentoonstelling. "Pritchard was heel blij toen hij de aantekeningen voor het balletexamen van de jonge prinses uit de jaren vijftig ontdekte - maar besefte dat ze had getraind bij een ISTD-leraar en niet bij een RAD-leraar". Zonde!

Prinses Charlotte

Prinses Charlotte heeft Kate's plezier in ballet geërfd. Kate vertelde voor het eerst over Charlotte's bewondering voor de dansstijl in 2017: "Mijn dochter Charlotte houdt van dansen, ze houdt van ballet en tapdansen".

Prins William bevestigde dit en vertelde: "Charlotte rent door de keuken in haar jurken en balletspullen en zo." Prinses Charlotte genoot ook van een ballet-verjaardagstraktatie toen zij en haar vrienden naar de uitvoering van Assepoester door het Nationale Ballet van Canada mochten kijken.

Prinses Diana

De jonge prinses Diana wilde maar één ding: balletdanseres worden. In haar jeugd studeerde ze ballet en hoopte ze professioneel danseres te worden. Helaas groeide ze zo hard dat ze te lang werd om door te gaan, maar de passie bleef.

Diana's voormalige balletlerares Anne Allan vertelde over haar tijd met de prinses, nadat ze begin jaren tachtig door de koninklijke familie was aangenomen. "Toen ik haar voor het eerst ontmoette, kon je zien dat er een enorme verlegenheid was. Maar na verloop van tijd, toen we onze dansles volgden, besefte ik hoeveel dans voor haar betekende. Ze had dans in haar ziel"

Hertogin Sophie

In februari 2020 opende hertogin Sophie de nieuwe studio's van The Central School of Ballet die naar haar zijn vernoemd. De locatie beschikt over zeven studio's, een volledig uitgerust theater, studie- en informatiecentra en een moderne gezondheidssuite. Sophie werd beschermvrouwe van The Central School of Ballet in 2003 en staat bekend om haar liefde voor dans.

Sienna Mapelli Mozzi

Sienna is misschien wel het jongste lid van de koninklijke familie met een voorliefde voor ballet. Haar moeder, prinses Beatrice, vertelde in april over de liefde voor dans van haar dochter tijdens een borrel in het Broadwick Hotel in het Londense Soho. "Ik heb het druk met mijn werk en ren achter een tweejarige aan die me scherp houdt", zegt ze. Ze voegde er trots aan toe: "Sienna houdt trouwens van ballet!"

Plié, jeté en barre - de Britse royals kunnen er geen genoeg van krijgen! Wie weet zien we binnenkort zelfs wel één van de koninklijke dames op balletspitzen...

Royalty
  • HELLO!, X
  • NL Beeld