Glamour met een knipoog

De bijzondere bruidssluier die door vijf (toekomstig) koninginnen gedragen werd

Bij de recente bruiloft van prinses Theodora van Griekenland viel niet alleen haar prachtige jurk, maar ook een bijzonder erfstuk op: de Connaught-sluier. Deze delicate kanten sluier wordt al meer dan een eeuw door koninklijke bruiden gedragen. Maar wat is eigenlijk het verhaal erachter?

De bijzondere bruidssluier die door vijf koninginnen gedragen werd

Elk koningshuis heeft zijn eigen kroonjuwelen en erfstukken, maar de bruidssluier van prinses Theodora is toch wel een extra bijzonder exemplaar. Dit koninklijke erfstuk heeft namelijk niet alleen één familie gediend, maar is door de eeuwen heen van prinses naar prinses gegaan in verschillende Europese monarchieën. Hoe deze prachtige sluier terecht kwam bij bruiden uit Zweden, Denemarken én Griekenland? Wij vertellen je het hele verhaal.

Bruiloft prinses Theodora

Na bijna vier jaar uitstel, was het vorig weekend eindelijk zo ver: de Griekse prinses Theodora stapte in het huwelijksbootje met haar grote liefde Matthew. De prinses schitterde in een prachtige jurk met een elegante Bardot-halslijn van Griekse designer Celia Kritharioti. Een pareltje van een jurk natuurlijk, maar minstens zo bijzonder was de sluier die zij op haar hoofd droeg.

Theodora droeg namelijk de historische Connaught-sluier. Een erfstuk dat al bijna 120 jaar in de familie is! Hoe de sluier al die decennia overleefd heeft durven wij je ook niet te zeggen, maar er kleeft in ieder geval een heleboel historie aan.

De sluier van prinses Theodora (Beeld: NL Beeld / Dana Press)

Connaught-sluier

De sluier vindt zijn oorsprong bij Margaretha van Connaught, een kleindochter van de Britse koningin Victoria. Zij trouwde in 1905 met prins (later koning) Gustaf Adolf van Zweden, en droeg daarbij de kanten sluier, versierd met klavertjes, lelies en andere bloemen.

Embed from Getty Images

Helaas overleed de kroonprinses al op 38-jarige leeftijd, nog voordat ze koningin van Zweden zou worden. Maar haar sluier? Die werd doorgegeven aan haar dochter, prinses Ingrid van Zweden.

Dertig jaar na de bruiloft van haar moeder, droeg Ingrid de sluier tijdens haar huwelijksdag met de Deense kroonprins Frederik IX. Later werden Ingrid en Frederik koning en koningin van Denemarken.

Embed from Getty Images

Drie dochters, één sluier

Frederik en Ingrid kregen drie dochters: kroonprinses Margrethe, prinses Benedikte en prinses Anne-Marie. Hoewel je zou verwachten dat er met drie zussen strijd zou ontstaan om de prachtige Connaught-sluier, bleek dat gelukkig niet nodig. Ze droegen 'm namelijk gewoon alle drie!

Prinses Anne-Marie mocht dan de jongste zijn, maar zij was wel de eerste die in het huwelijksbootje stapte. In 1964 trouwde zij (op achttienjarige leeftijd!) met de Griekse koning Constantijn II. Lang zou Anne-Marie overigens geen koningin zijn, want in 1973 werd de Griekse monarchie na een staatsgreep afgeschaft.

Embed from Getty Images

In 1967 pronkte de Connaught-sluier op het hoofd van Margrethe, die trouwde met haar grote liefde Henri...

Embed from Getty Images

... en een jaar later was zus Benedikte aan de beurt. Ook zij droeg de familiesluier toen ze in het huwelijksbootje stapte met Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Embed from Getty Images

Leuk feitje: Benedikte en Richard ontmoetten elkaar ooit op het huwelijk van niemand minder dan... Beatrix en Claus! En die twee leerden elkaar weer kennen op de bruiloft van Richards zus. Zo zie je maar weer: bruiloften zijn dé ultieme dating-hotspots.

Mary en Frederik

Na de drie zussen werd de traditie van de sluier gewoon doorgezet. Margrethe leende hem uit aan haar schoondochter Mary, toen zij trouwde met kroonprins Frederik.

Mary en Frederik trouwden op 14 mei 2004 (Beeld: NL Beeld / Bernard Rübsamen)

In tegenstelling tot haar voorgangers droeg Mary niet de traditionele Khedive of Egypt tiara, maar ging ze voor een ander schitterend juweeltje uit de Deense collectie. Fit for a (future) queen!

Theodora en Matthew

Het moge duidelijk zijn: de Connaught-sluier heeft door de jaren heen een indrukwekkende reis gemaakt. Na de van oorsprong Engelse Margaretha kwam de sluier via de Zweedse en Deense monarchie uiteindelijk in Griekenland terecht, waar hij meest recent nog schitterde op het hoofd van prinses Theodora.

Het erfstuk is dus niet zomaar een stukje kant, maar een familiejuweel dat bij elk koninklijk huwelijk opnieuw een stukje geschiedenis schrijft. Wie weet op wiens hoofd we hem de volgende keer zullen zien schitteren!

Royalty
  • Royal Central, Hello! Magazine
  • NL Beeld, Getty Images