Leven vanuit een camper: is het echt de ultieme droom?

Gaan en staan waar je maar wilt, wakker worden op het strand – hoe weet je of the van life bij jou past?

Lees ook

Het aantal mensen dat in deze tijd een oude camper of busje opknapt is enorm gegroeid. Zelfs de groep mensen die echt vanuit een camper leeft lijkt steeds groter te worden. Iedereen heeft daar uiteraard zijn eigen redenen voor. Het zorgt voor het ultieme gevoel van vrijheid, ruimte en je leeft dichterbij en met de natuur. Klinkt als de ultieme droom natuurlijk! Is dat het ook of lijkt het mooier dan het is? Zijn er ook nadelen aan verbonden? Let’s find out.

Hoe doe je dat, leven vanuit een camper? En wat zijn de voordelen?

First thing first, uiteraard heb je eerst een camper nodig. Je kunt zelf sparen, maar je kunt hiervoor eventueel ook een speciale lening afsluiten. Het grootste voordeel van leven in een camper is met stip op nummer één toch wel de vrijheid die je hebt. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt. Wil je wakker worden op het strand, in het bos of op een eiland? Het kan allemaal, je hoeft het alleen maar je bedenken en je rijdt erheen! Je bent daardoor ook veel meer één met de natuur. Er is niemand die iets van je verlangt. Je werkt lekker vanuit je eigen kleine knusse hut. Nog zo’n voordeel: in een camper kun je gemakkelijk aardig wat spullen kwijt en je hebt dus echt je eigen huisje op wielen mee. Daarnaast kun je, als je erop let, aardig wat besparen op de kosten ten opzichte van wonen op een vaste verblijfplaats. Dit hangt er natuurlijk ook volledig vanaf hoe duur je het zelf wilt maken.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zou je wel willen leven vanuit een camper en de ultieme vrijheid tegemoet willen gaan? Dan is het verstandig om eerst te proeven van hoe dit in zijn werk gaat. Dit doe je natuurlijk door er eerst vaak op uit te gaan en korte tripjes te maken met een camper of eventueel een tent. Als je maar dat buitenleven gevoel kunt ervaren. Heb je zelf nog geen camper of ken je niemand die er eentje heeft? Dan kun je ook een camper huren via Goboony. Door een camper te huren kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met deze manier van leven. Ga zo vaak mogelijk een weekend met de camper op stap en wanneer je wat langer op vakantie gaat, neem je natuurlijk ook de camper mee. Op deze manier ervaar je hoe het is, waar je tegenaan loopt en wat je zoal nodig hebt op het moment dat je in je camper verblijft. Elke keer dat je erin slaapt en leeft ontdek je weer iets anders. Na een tijdje heb je uiteindelijk het ritme gevonden en heb je alles wat je nodig hebt. Ben je dan nog steeds helemaal verliefd op je camper (en op elkaar), dan kan dit wel eens een eerste mooie stap zijn richting het volledige leven on the road.

Zitten er ook nadelen aan?

Mocht je het serieus overwegen houdt er dan wel rekening mee dat er natuurlijk ook een aantal nadelen zitten aan het camperleven. Je leeft op een klein aantal vierkante meters op elkaars lip (mocht je met z’n tweeën zijn, of wellicht meer). Hier moet je wel tegen kunnen.

Vind je de gemiddelde camper iets aan de krappe kant? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor een ultra luxe, over-the-top exemplaar met dakterras, jacuzzi en plek voor je helikopter. Beter en groter dan een gemiddeld appartement in hartje Amsterdam… Grapje natuurlijk, maar het is serieus iets om over na te denken. Kun je het aan om dag in dag uit in zo’n krappe ruimte te zijn? Daar tegenover staat natuurlijk dat je ook veel meer tijd doorbrengt in de buitenlucht en dus wél meer ruimte om je heen hebt dan je thuis wellicht hebt.

Daarnaast moet het passen bij je persoonlijkheid en uiteraard bij je baan. Je moet vanuit huis (oftewel je camper) kunnen werken. Ben je bereid om je baan op te geven als dat niet mogelijk is? Iets voor jezelf te beginnen? Daarnaast zijn sommige dingen minder idyllisch dan je zou denken. Je denkt natuurlijk aan het ideale plaatje waarbij je overal off grid kunt gaan en staan waar je wilt. In de praktijk kun je in Europa niet overal zomaar wildkamperen. Je bent daar dus of alsnog best veel geld aan kwijt omdat je op een camping moet staan, of je moet elke keer op zoek naar gratis plekken. Dat betekent dat je in de praktijk ook vaak op een soort parkeerplaats terecht komt. Daarnaast ben je meer bezig met de dagelijkse zaken, waar je in Nederland niet eens over nadenkt zoals, stromend water, een douche, toilet, noem maar op. Maar dit kan uiteraard ook één van de zaken zijn waarom je wel in een camper wilt wonen. Het brengt je weer helemaal terug naar de basis. Genoeg om over na te denken dus. Eerst maar eens heerlijk op pad de natuur in.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook