Wordt het prins Charles allemaal even te veel?

"We hebben het hier wel over de persoon die tandpasta op Charles’ tandenborstel deed."

Geloof ons: Charles is ook maar een mens. En ook hij kan er soms genoeg van hebben.

Je zou zeggen dat het Britse koningshuis genoeg aan het hoofd heeft. We noemen: de Sussex'jes living their life aan de andere kant van de wereld en die geregeld een sneer richting The Firm gooien en dan heb je de rechtszaak van prins Andrew nog. Maar blijkbaar vinden de vertrouwelingen van prins Charles het nog niet genoeg. Want huh, schandaal te veel?

“Ik kan zonder zowat iedereen leven, maar niét zonder Michael”, dat waren de woorden van prins Charles, enkele jaren geleden nog vol lof over zijn favoriete persoonlijk assistent. Vandaag krijgt Fawcett echter heel wat kritiek over zich heen omdat hij beschuldigd wordt van corruptie. Fawcett werkte jaren als hoofd van de Prince’s Foundation, de benefietorganisatie van Charles. Maar blijkbaar maakte hij misbruik van die positie en gebruikte hij zijn invloed om ervoor te zorgen dat Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, een rijke sponsor uit Saudi-Arabië, het Brits burgerschap én een ridderlijke titel kreeg. Oh dear… Naar verluidt weigert de kroonprins 'te breken' met zijn 'corrupte' assistent: “Hij is even belangrijk als Camilla.” Op dit moment is de rechterhand van de prins in opspraak gekomen vanwege corruptie. “Charles wordt nu opgeroepen om te breken met zijn trouwe metgezel, die volgens insiders véél op zijn geweten heeft. Iets wat de prins tegen beter weten in stellig weigert”, klinkt het volgens ingewijde bronnen.

Hoe het allemaal begon…

In 1981 ging Michael Fawcett in dienst bij de koninklijke familie. Hij begon als lakei bij de koningin en werd vervolgens de assistent-bediende van kroonprins Charles. Tussendoor nam hij ontslag, maar hij kwam na een week weer terug en werd gepromoveerd tot de persoonlijke assistent én werd ook nog benoemd tot lid van de Royal Victorian Order (toegekend aan personen die waardevolle persoonlijke service verlenen aan de monarchie). Maar inmiddels heeft zijn carrière een dieptepunt bereikt, hoewel hij dat geheel aan zichzelf te danken heeft. Wat heeft zich de afgelopen jaren afgespeeld?

In 2003 bevond Fawcett zich in het middelpunt van een internationale mediastorm toen hij een gerechtelijk bevel vroeg om te voorkomen dat de Mail on Sunday een verhaal zou publiceren over hem en de prins. The Guardian deed met succes een beroep op het recht om te melden dat Fawcett een verbod had gekregen, hoewel het niet van plan was de oorspronkelijke claims, die algemeen als ongegrond werden beschouwd, te herhalen.

Later dat jaar raakte Fawcett verder verwikkeld in controverse toen hij werd beschuldigd van het verkopen van ongewenste koninklijke geschenken en het in eigen zak steken van een percentage van de opbrengst. Zijn rol was het organiseren van de sociale agenda van de prins, maar hij werd bekend als “Fawcett the Fence” vanwege zijn rol bij het verkopen van officiële geschenken. Hij werd vrijgesproken door een intern onderzoek naar financieel wangedrag, hoewel het rapport een beeld schetste van Fawcett als een vermeende pestkop die waardevolle geschenken van buitenstaanders accepteerde.

LEES OOK: Spot jij de fout in de portretten van Charles & Diana?

LEES OOK: Grote domper voor de toekomst van prins Charles?!

Door alle commotie verliet hij de koninklijke huishouding, maar bleef in de kringen van de prins rondhangen. Hij werd de vaste evenementenmanager van Charles, hij diende als chief executive van Drumfries House en werd in 2018 gepromoveerd tot hoofd van de Prince's Foundation dat naar verluidt een goddelijk zakcentje oplevert. Aiii… Inmiddels heeft Michael zijn taken (tijdelijk) neergelegd als directeur van de liefdadigheidsorganisatie van prins Charles. De liefdadigheidsorganisatie van de prins van Wales is een onderzoek gestart naar Fawcett. Het onderzoek is er eentje dat naar verluidt door de kroonprins gesteund wordt. Een moeilijke beslissing voor Charles, het gaat tenslotte om één van zijn hechte vrienden. To be continued!

Bron: Mail on Sunday, BBC, Het Laatste Nieuws | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws