Belgen sceptisch over koningin Mathilde na werkbezoek

De situatie blijft er ondertussen buitengewoon zorgwekkend.

Lees ook

Een goedbedoelde (en natuurlijke) actie van de Belgische koning en koningin, maar de inwoners van Verviers blijven sceptisch.

Filip en Mathilde brachten gisteren (woensdag) een bezoek aan Verviers en Esneux. Op deze plaatsen in Wallonië sloeg de watersnood in juli erg hard toe. Het koningspaar kwam vooral kijken naar de hulp die de mensen er sindsdien hebben gekregen. Maar de inwoners blijven aarzelend, “of de koning en de koningin nu komen of niet, dat verandert niets”.

Het koninklijk paar werd op de hoogte gebracht door de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister-president van het Waals Gewest, Elio Di Rupo en de lokale autoriteiten en sprak over de acties om de bevolking te ondersteunen. Bij aankomst vertelde de koning: “De koningin en ik zijn naar hier gekomen om de bevolking en de autoriteiten te ondersteunen bij hun inspanningen voor de heropbouw en coördinatie, die gigantisch zijn. We zijn erg onder de indruk van de moed van de mensen, de veerkracht, solidariteit en de vele vrijwillige acties vanuit Vlaanderen en het hele land om te helpen.”

Het bezoek was treurig maar tegelijkertijd hartverwarmend. Fijn om zo'n meelevende koning en koningin te hebben! “Ik heb de koning uitgelegd dat ik alles kwijt was, dat ik elke dag eten ga halen bij de tent van het Rode Kruis”, vertelde een vrouw. “Het raakt ons dat ze ons komen bezoeken. We hebben een beetje moed nodig, het is moeilijk.” De situatie blijft er ondertussen buitengewoon zorgwekkend voor mensen wiens huizen zijn getroffen door het stijgende water.

“De situatie is nog altijd hetzelfde”, klaagt leraar Marcello Suattro bij VTM NIEUWS. “Of de koning en koningin nu komen, dat verandert niks. Steun is goed, maar in de praktijk beweegt er hier niks.” Een gevoel dat wordt gedeeld door bepaalde inwoners, die tegelijkertijd ook de enorme solidariteit uit Vlaanderen benadrukten. Laten we hopen dat het bezoek van het koninklijk paar opnieuw aandacht oproept voor de getroffen gebieden en dat beetje bij beetje de inwoners en woningen opbloeien en aansterken!

Bron: Facebook, VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws | Beeld: BrunoPress, Belgische Monarchie

Laatste nieuws

Zie ook