Waarom ons Koningshuis zo populair is in Duitsland

Waar komt die Duitse belangstelling voor ons koningshuis toch vandaan?

Lees ook

Kroonprinses Amalia is vaak onderwerp van gesprek bij ons buurland.

Grote bladen als Bunte en Gala besteden bijna wekelijks aandacht aan onze royals, en ook in programma's als Brisant en RTL Exclusiv – de Duitse versies van Shownieuws en RTL Boulevard – komt de koninklijke familie vaak voorbij. Waar komt die Duitse belangstelling voor ons koningshuis toch vandaan?

Volgens koningshuisdeskundige Anika Helm heeft het vooral iets te maken met koningin Máxima, zo vertelt ze: “Haar hartelijkheid en vrolijkheid hebben iets aanstekelijks. Als ze lacht of danst is het net alsof de zon doorbreekt op een regenachtige dag. Ze belichaamt iets wat wij Duitsers soms lastig vinden.” En royaltyexpert Julia Melchoir voegt toe: “Toen prinses Beatrix nog koningin was, genoot ze in Duitsland groot respect. We zagen in haar een sterke staatsvrouw, met een grote inzet voor Europa. Daarnaast was ze natuurlijk getrouwd met de Duitse prins Claus, van wie we wisten dat hij een goede sparringpartner voor haar was. Dat Willem-Alexander en Máxima in Duitsland zo populair zijn heeft dus ook met hun voorgangers te maken.”

En Amalia?

Maar niet alleen Máxima is publiekslieveling, de kroonprinses neemt moeiteloos de populariteit over. “Ze heeft al vaak bewezen dat ze het perfecte voorbeeld is van een nieuwe generatie moderne royals. De Nederlandse koninklijke familie laat telkens weer zien dat aristocratie niet stoffig of stijf hoeft te zijn. En dat doet het juist ook goed bij jonge mensen”, zegt Eva-Maria Moosmüller van 24royal.de. In al die bewondering schuilt volgens Julia Melchior ook een lichte jaloezie: “In Duitsland hebben we geen koningshuis. En al onze beroemde sporters en acteurs ten spijt, daar gaat niet dezelfde aantrekkingskracht van uit. En een koningshuis heeft iets verbindends. Het is niet voor niets zo dat we bij de ZDF jarenlang uitgebreid verslag gedaan hebben van toen nog Koninginnedag. Zo'n feestdag kennen we in Duitsland niet.”

Negatief nieuws over Oranjes

In Nederland daalde het vertrouwen in Willem-Alexander en Máxima na hun haastig afgebroken vakantie naar Griekenland afgelopen najaar flink. In Duitsland maakt zoiets weinig indruk, zegt Melchior: “Natuurlijk hebben wij het ook over dit soort zaken. En zeker in de boulevardpers doen zulke misstappen het altijd goed. Maar voordat dat echt invloed heeft op de populariteit van de koninklijke familie, moet het wel uitgroeien tot een serie schandalen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de populariteit van de Nederlandse royals onverminderd groot.”

Bron: NOS | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook