Spuitje erin: 4 dingen die je moet weten over botox

Is het bijvoorbeeld zo dat als je met botox begint, je er nooit meer vanaf komt?

Anno 2021 zijn er allerlei behandelingen om van je rimpels af te komen. Naast de nodige crèmepjes en bindweefselmassages is botox natuurlijk de behandeling bij uitstek om die lijntjes uit je leven te bannen. Mocht je aan het nadenken zijn over een botoxbehandeling, dan zijn dit vier belangrijke dingen om te weten.

1. Hoelang werkt het?

Een spuitje hier, een spuitje daar en je rimpels zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Althans, voor eventjes dan. Botox werkt namelijk niet levenslang. Not even close, zelfs. Volgens Tracy Evans, dermatoloog en medisch directeur bij Pacific Skin en Cosmetic Dermatology in San Francisco, werkt botox nog geen halfjaar. “Botox werkt gemiddeld 3,5 tot 4 maanden. Sommigen zullen na die vier maanden nog een heel klein effect zien”, vertelt ze aan PureWow.

Factoren die ervoor zorgen dat botox nog minder lang werkt, zijn bijvoorbeeld mensen die veel sporten of die veel gezichtsuitdrukkingen hebben. “Om de werking van botox te verlengen, kan de arts je meer units of een hogere geconcentreerde dosis geven”, legt Evans uit.

2. Verschillende werking

Wil je die rimpels voor altijd uit je leven verbannen, dan moet je dus vaker een bezoekje brengen aan de cosmetische kliniek. Daarnaast kan de werking van botox ook verschillen op verschillende delen van je gezicht. “Botox blijft meestal het langst zitten in de fronslijnen tussen je wenkbrauwen (ook wel bekend als de elevens), gevolgd door je voorhoofd”, weet Evans te vertellen. “Het heeft een kortere levensduur op de kraaienpootjes rond je ogen, de liplijnen en je nek.”

3. Voorbereiding

Het kan een flinke stap zijn om aan botox te beginnen. Daarom is het volgens Evans verstandig om eerst naar een cosmetische kliniek te gaan voor een consult. Hier kunnen de professionals al je vragen beantwoorden en kunnen ze precies uitleggen wat ze gaan doen. Een afspraak gepland? Let er dan op dat je geen medicijnen gebruikt die het bloed verdunnen, zoals aspirine, ibuprofen of visolie. Deze medicijnen kunnen namelijk blauwe plekken veroorzaken. Overleg altijd met je huisarts en met de cosmetisch arts wat het meest verstandige is in deze situatie.

Na de behandeling is het belangrijk om een paar uur rechtop te blijven zitten, vertelt Evans. Ook is sporten uit den boze die dag. Vinden wij niet erg.

4. Voor altijd aan de botox?

“Mensen zijn vaak bang dat als ze eenmaal aan botox beginnen, dat ze niet meer kunnen stoppen”, weet Evans. Gelukkig komt ze al snel met de verlossende woorden: “Dat is gewoon niet waar.” Volgens de dermatoloog kun je op elk moment ervoor kiezen om te stoppen met botox. “De lijnen die je op je huid had, zullen dan terugkeren. Maar ze zullen niet erger zijn dan dat ze zouden geweest als je geen botox had gebruikt”, legt ze uit.

Sterker nog: botox kan zelfs een positief effect hebben op je rimpels. “Omdat botox helpt om lijntjes te voorkomen, kan het rimpels stoppen voordat ze dieper worden. Daarom beginnen sommige mensen er al in hun twintiger jaren mee”, aldus Evans. Nu kan er natuurlijk over worden gediscussieerd of het verstandig is om er zo jong al mee te beginnen. “Er is geen specifieke leeftijd om te beginnen. Het is eerder een klinische en esthetische beslissing op basis van de manier waarop een patiënt zijn gezichtsspieren gebruikt – en dat is niet gebonden aan een leeftijd”, legt de dermatoloog uit.

Bron: PureWow | Beeld: iStock

Laatste nieuws