Mode-icoon Farrah Fawcett: hoe een rood badpak het leven van de blondine veranderde

Maar het sprookje is niet een en al rozengeur en maneschijn.

Once upon a time, in Corpus Christi, een klein kuststadje in Texas, woonde een meisje dat iedereen kende. Naar haar mooie gezichtje en blonde engelenhaar kon je nu eenmaal niet niét omkijken. Ze heette Farrah Leni Fawcett en werd geboren op 2 februari 1947, als dochter van huismoeder Pauline en olieveld-manager James.

Op high school werd ze jaar na jaar verkozen tot mooiste meisje van de klas, en ook op de universiteit ging ze er met die titel vandoor. Bewonderaars kwamen vanuit de hele staat naar Austin – waar Farrah microbiologie en een major in kunst deed – in de hoop een glimp op te vangen van dat meisje. Fawcett was een sekssymbool, absoluut, maar zonder vleugje porno. Ook in Hollywood bleef haar verschijning niet onopgemerkt. Toen haar foto op het bureau van een agent belandde, was hij vastbesloten haar naar LA te halen. Hij bleef bellen, maar Farrah maakte haar studie af voor ze in 1968 op zijn aanbod inging.

Farrah Fawcett en Jaclyn Smith. Beeld: BrunoPress

Eenmaal in Hollywood volgden commercials voor shampoos (want: prachtig haar) en tandpasta’s (want: die hagelwitte glimlach) en gastoptredens in tv-series. In 1976 mocht ze op de kiek voor een poster. Haar lokken krulde ze zelf, ze deed haar eigen make-up, al had ze die nauwelijks nodig, en ze koos het rode badpak uit. De poster kwam in miljoenen tienerkamers te hangen en is tot op de dag van vandaag de bestverkopende ooit. Haar roem bereikte een hoogtepunt dankzij haar rol in ‘Charlie’s angels’. Niet alleen de show scoorde, ook Farrah’s signature coupe met uitgewaaierde krullen werd een it. Vrouwen vroegen bij de kapper om ‘The Farrah’, et voilà: een Holly- wood-icoon was geboren. In de jaren 90 keerde Farrahs kapsel zelfs terug toen onder anderen Madonna, Gwen Stefani en Pamela Anderson met haar coupe verschenen. De Farrah-mania zorgde ervoor dat vrouwen niet alleen massaal haar kapsel kopieerden, maar ook haar kledingstijl: high waisted jeans, tennispakjes, jumpsuits…

Farrah wilde laten zien dat ze meer dan een mooi snoetje was

Na het succes van de hitserie volgden wat andere rollen, waarmee Farrah wilde laten zien dat ze meer dan een mooi snoetje was. Dat lukte; één van die rollen leverde haar een Golden Globe-nominatie op. Maar dit sprookje is niet louter rozengeur en maneschijn. In 1997 was ze te gast in de talkshow van David Letterman, om een shoot in Playboy te promoten. Haar afwezige blik daar deed geruchten over drugsgebruik oplaaien. De band met zoonlief Redmond – geboren in 1985 uit een knipperlicht-relatie met acteur Ryan O’Neal – was moeizaam. De beste jongen bracht meer tijd door in de cel dan erbuiten, en gaf zijn ouders de schuld van zijn wangedrag en heroïneverslaving. Haar eigen realityshow ‘Chasing Farrah’ uit 2005 was een matig succes, maar ‘Farrah’s story’ uit 2009 kreeg een Emmy-nominatie. De documentaire volgt de laatste periode van haar leven, nadat ze de diagnose kanker kreeg. Inclusief gastrol van de andere twee original ‘Angels’ – de laatste keer dat de drie samen te zien waren. Op 25 juni 2009 overleed Farrah, met ex-liefje Ryan O’Neal aan haar zijde. Zoonlief Redmond was er niet bij. Hij zat – je raadt ’t al – achter de tralies.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws