Glamour met een knipoog

Jackie Kennedy: de ultieme First Lady van Amerika

Van Nancy Reagan tot Michelle Obama en Melania Trump, alle president-echtgenotes na haar voelen Jackies hete adem in de nek wanneer ze hun Witte Huisgarderobe bij mekaar shoppen.

Jackie Kennedy

Ze drukten met hun stijl en personality een stempel op de (mode)geschiedenis. Wie zijn die smaakmakers van toen en wat maakt hen zo onvergetelijk?

Hoewel haar tijdperk als First Lady slechts twee jaar duurde, gaat Jackie Kennedy de geschiedenis in als de ultieme First Lady van Amerika. Van Nancy Reagan tot Michelle Obama en Melania Trump, alle president-echtgenotes na haar voelen Jackies hete adem in de nek wanneer ze hun Witte Huisgarderobe bij mekaar shoppen. Mantelpakjes, pillbox hoedjes, strapless-jurken... Jackie zette overal haar stempel op en maakte die items historisch.

Maar het kledingstuk waar ze het meest herinnerd om zal worden, is een roze Chanel-style mantelpakje. Ze droeg het toen haar man John F. Kennedy in 1963 werd doodgeschoten tijdens een rijtour in een open limousine. Jackie stortte zich na de fatale schoten op haar vermoorde man. Met de bloedvlekken nog op haar kleding woonde ze een paar uur later de inauguratie bij van JFK’s opvolger, Johnson. Daarna stopte ze het pakje – ongewassen – in een doos die haar moeder bewaarde en later werd geschonken aan het nationale archief, waar het in ieder geval 100 jaar niet getoond mag worden.

De outfit was een voorbeeld van een typische Jackie-look die vaak bestond uit rokje-jasje in pasteltinten, met parels, broche of mooie strik. Less is more was haar credo, maar altijd perfect verzorgd. Precies zoals ze geleerd had van haar ambitieuze moeder, die haar dochters voorhield dat je van twee dingen gelukkig werd; geld en macht. Eerdere huwelijkskandidaten van Jackie die niet voldeden aan dit profiel, werden afgekeurd. Na JFK’s dood sloeg Jackie - haar moeders lessen indachtig - een van de rijkste mannen ter wereld aan de haak; Aristoteles Onassis. Ironisch genoeg pikte ze hem af van haar zus Lee met wie ze haar leven lang rivaliseerde. Dat krijg je van die eerzuchtige levenslessen!

Na dit huwelijk veranderde haar kledingstijl. Minder formeel, meer casual, snufje boho. Ook de nieuwe look was één en al elegantie. Hoe Jackie een zwart coltruitje droeg op een witte jeans... Just wow! Zo voltrok zich de transformatie van Jackie Kennedy naar Jackie Onassis, wat later zelfs de ‘showbizznaam’ Jackie O. zou worden. Maar het leven met de rijkaard bracht haar niet veel geluk. Haar stiefdochter, met wie ze een slechte relatie had, overtuigde d’r vader ervan dat zijn nieuwe vrouw de dood in haar kielzog meenam en ongeluk bracht. Daar zat wat waarheid in, want behalve een vermoorde echtgenoot had Jackie een doodgeboren dochtertje en een zoontje dat na twee dagen stierf, en werd ook haar zwager (Robert Kennedy) neergeschoten. Toen vervolgens ook Onassis’ zoon in een vliegtuigcrash verongelukte, leek Jackies vloek compleet.

Het stel vervreemdde van elkaar en de scheiding werd ingezet. Maar voor het zover was, stierf Onassis en werd Jackie op haar 46ste voor de tweede keer weduwe. Zelf overleed ze in 1994 op haar 64ste aan kanker. Vijf jaar later kwam haar enige zoon om bij een vliegtuigcrash. Je zou bijna denken dat er echt een vloek op haar rustte. Laat dat pakje dus maar veilig in die doos. Wij eren (en leren wel van) haar vele andere iconische looks.

Misschien ook voor jou:
Waarom het huwelijk van Jacky & John F. Kennedy verre van een sprookje was
Celebrity
  • Marique de Vries
  • BrunoPress