Prinses Elisabeth is jarig: 6 weetjes over de kroonprinses

Elisabeth neemt vandaag afscheid van haar tienerjaren en mag twintig kaarsjes uitblazen.

Lees ook

Vandaag mag de Belgische kroonprinses Elisabeth alweer twintig kaarsjes uitblazen. We weten dat de prinses onlangs naar Engeland vertrok om te studeren, maar wat schuilt er nog meer achter de studente en toekomstige koningin? We zetten zes weetjes over Elisabeth op een rij.

1. Studeren

De 20-jarige troonopvolgster is vorige maand begonnen aan de opleiding History & Politics aan het Lincoln College, onderdeel van de prestigieuze universiteit van Oxford. De studie duurt drie jaar, maar Elisabeth is het inmiddels wel gewend om lang weg te zijn van het paleis. Ze rondde haar middelbare school af op het Atlantic College in Wales, net als Alexia nu, en volgde daarna een jaar aan de Militaire Academie.

Elisabeth op de militaire academie. Beeld: Brunopress

2. Talenknobbel

Een talenknobbel die heeft ze zeker, naast dat ze een beetje Chinees spreekt, spreekt ze ook nog eens vloeiend Frans, Duits, Engels en Nederlands. Nog een leuk weetje: Elisabeth wordt de eerste koningin die vloeiend Nederlands spreekt.

Elisabeth tijdens de nationale dag van België. Beeld: Brunopress

3. Broertjes en zusjes

Elisabeth is het eerstgeboren kind van koning Filip en koningin Mathilde. Maar daar houdt de familie niet op. Ook heeft ze nog twee broertjes, prins Gabriel en prins Emmanuel, én nog een jonger zusje, prinses Eléonore.

Elisabeth met Eléonore, Gabriel en Emmanuel. Beeld: Brunopress

4. Vrouwelijke troonopvolger

Als eerstgeboren kind van de koning is ze sinds 21 juli 2013 eerste in lijn voor de opvolging van de troon van België. Ze wordt de eerste échte koningin van België: alle koninginnen die haar voorgingen, waren dat omdat ze met een koning waren getrouwd, niet omdat ze als kroonprinses werden geboren.

Elisabeth met haar vader en broertje. Beeld: Brunopress

5. Volledige naam

Ze is vernoemd naar de overgrootmoeder van prins Filip, koningin Elisabeth. “Mijn overgrootmoeder koningin Elisabeth was een koningin met veel karakter, die veel voor het land gedaan heeft. Misschien kan ze een voorbeeld zijn”, vertelde de kersverse vader bij de geboorte van zijn dochter in 2001. Haar volledige naam luidt: Elisabeth Theresia Maria Helena.

Portretfoto van Elisabeth. Beeld: Brunopress

6. Gevoel voor stijl

De jonge prinses heeft al duidelijk een goed gevoel voor mode. We hopen dan ook dat ze écht zelf haar outfits bij elkaar scharrelt, want dan worden de outfitjes er in de toekomst nog leuker op.

Beeld: Brunopress
Beeld: Brunopress

Ter ere van Elisabeths twintigste verjaardag deelt het Koningshuis vandaag een nieuwe portretfoto die gemaakt lijkt te zijn tijdens de shoot waarin de kroonprinses ons rondleidde door haar nieuwe studentenstad Oxford. Van harte gefeliciteerd, Elisabeth!

Bron: HLN | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook