Monaco: een grote stap voor prinses Gabriella en prins Jacques!

"Ik denk dat het heel waardevol gaat zijn", vertelt een enthousiaste prins Albert.

Lees ook

Prinses Gabriella en prins Jacques van Monaco zijn nog geen 7 jaar oud, maar worden nu al klaargestoomd voor royal bezoeken aan het buitenland, vertelt trotse vader prins Albert. Next stop: Schotland!

Eigen agenda

Komende week begint de grote COP26 Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Schotse Glasglow. Veel wereldleiders en staatshoofden zullen erbij zijn, waaronder ook prins Albert van Monaco. En zijn tweeling, Jacques en Gabriella? Die neemt hij gewoon mee. “Maar ze krijgen wel hun eigen agenda”, vertelt de vorst aan PEOPLE.

Prins Albert met prinses Gabriella en prins Jacques. Beeld: BrunoPress

Openbare verschijningen

Jacques en Gabriella worden in december 7 jaar oud, maar vergezellen nu al regelmatig hun vader bij officiële bezoeken. Prins Albert legt uit waarom hij zijn kroost nu ook meeneemt naar een buitenlandse conferentie – op een leeftijd waarop de meeste troonopvolgers nog gewoon kind mogen zijn. “Ze hebben schoolvakantie en ik wilde ze niet alleen achterlaten in Monaco. Op deze manier kunnen ze bij mij blijven totdat Charlene terugkomt.”

“Ik denk dat het heel waardevol zal zijn, dat er veel positieve punten zijn. Natuurlijk kun je hen op die leeftijd, 6 of 7 jaar, niet overal mee naartoe nemen omdat het snel saai wordt als het heel officieel is. Je moet ze langzaamaan kennis laten maken met openbare verschijningen en verschillende ceremonies. Als er een officiële kant aan zit, moet er ook een privékant zijn zodat ze dingen kunnen ontdekken en plezier kunnen maken.”

Herinneringen maken

Prins Albert vertelt dat hij er zelf in ieder geval baat bij heeft gehad als kind. “Onze ouders namen ons [Albert en zijn zussen Caroline en Stéphanie] al op jonge leeftijd mee met officiële reisjes, maar ze voelden niet als officiële reizen voor ons. Mijn ouders gingen eerst iets serieus doen, maar hun vrije tijd brachten ze met ons door. Dat was erg waardevol. Jacques en Gabriella hebben nog een leeftijd waarop er enorm veel te ontdekken is tijdens zulke reisjes. Het is fantastisch om zulke herinneringen met hen te maken.”

Beeld: BrunoPress

Op de juiste weg

De kinderen gaan dus mee naar een klimaatconferentie, maar hebben ze zelf enig idee waar het precies over gaat? Volgens prins Albert zijn ze op 'de juiste weg.' Prins William onthulde onlangs dat zijn zoon George na schooltijd zwerfafval opruimt, en blijkbaar zijn de jonge Grimaldi's daar ook al mee bekend. “Afgelopen weekend liepen we langs de waterkant. Gabriella zag een stuk plastic drijven en vroeg: 'Papa, kan ik dat weggooien?' terwijl ik het afval helemaal niet had gezien”, vertelt prins Albert. “Ze weten wel een beetje wat er speelt. Ze begrijpen het. En als zoiets gebeurt, dan weet ik dat ze op de juiste weg zijn.”

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook