Heb jij royal roots? Het is waarschijnlijker dan je denkt

Nu alleen nog een paleis en een tiara...

Lees ook

Spitten in je familiegeschiedenis is meestal hartstikke leerzaam en ook ontzettend leuk. Van generatie op generatie kun je zo opeens terugvinden welke mensen jou gemaakt hebben tot wie je bent. En met alle tech van tegenwoordig zijn DNA-testen en genealogie-sites een bijzondere manier om familieleden te vinden van wiens bestaan je niet eens afwist. Extra leuk: het blijkt heel regelmatig voor te komen dat mensen hun stamboom kunnen traceren naar een royal family. Dit is hoe het zit!

Miljoenen royals

In het Britse programma Who Do You Think You Are gaan verschillende celebs de uitdaging aan: samen met een team van onderzoekers duiken ze diep in hun familiegeschiedenis, en meer dan eens blijkt daaruit dat hun stamboom een koninklijk randje heeft. Zo bleek comedian Josh Widdicombe een verre afstammeling van Edward I (1239 – 1307), en waren acteurs Danny Dyer en Alexander Armstrong verre familie van Edward III (1312 – 1377) en Willem de Veroveraar (1028 – 1087).

En hoewel dat allemaal heel toevallig lijkt, laat genealogie-expert Graham Holton weten dat het heel vaak voorkomt. “Het is niet zo uniek als je zou denken, maar of je het hard kan maken met bewijs is een tweede.”

Stamboom met diepe wortels

Hij legt uit dat het alles te maken heeft met hoe ver we teruggaan in de tijd. Als je met een model een stamboom simuleert die zoveel generaties teruggaat, dan zit je al gauw op zo'n twee miljoen afstammelingen voor Edward I. Maar voor veel mensen gaat hun familiekennis simpelweg niet zo ver terug. En dus blijft hun royal verleden begraven onder kilometers stamboom.

Genetica-geleerde Turi King legt het nog even duidelijk uit: “Ik zeg altijd dat we allemaal aan elkaar verwant zijn. Het verschilt alleen in welke graad.” Ze stelt dat met een verleden dat zo ver teruggaat, er niet meer over één stamboom te spreken is. Wanneer je meer dan twintig generaties teruggaat in de tijd, dan is een familiestamboom slechts een onderdeel van een diep verweefd netwerk van families. Dat geldt dus ook voor royalty – ongeacht in hoeverre zij een bestaan apart van de common man lijken te hebben.

En Nederland?

King legt bovendien uit dat hoe verder je teruggaat, hoe breder dat netwerk van stambomen wordt. Als je nog een paar duizend jaar teruggaat, dan zie je namelijk vanzelf dat bijna iedereen wel érgens een verre voorouder met elkaar deelt. En dat overstijgt zelfs landsgrenzen. “We zijn allemaal onderdeel van één grote familie”, besluit King.

Of de stiekeme royals in Nederland net zo hoog liggen? Het zou maar zou kunnen. Onze eigen Willem III (1650 – 1702) heeft immers ook op de Engelse troon gezeten en heeft Britse roots met Charles I (1600 – 1649) als grootvader. Wij gaan in elk geval eens kijken of we nog ergens een paleis en/of tiara kunnen vinden. Who knows!

Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook