Fit blijven in de winter met de juiste hardloopschoenen

Heb jij ook goede voornemens om deze winter vaker te wandelen of hard te lopen?

Lees ook

Het is weer zover: de dagen worden donker, natter en kouder. De ideale omstandigheden om na je werk lekker onder een dekentje op de bank te kruipen met een goede serie en een kop thee. Toch wil driekwart van de Nederlanders fitter de donkere dagen door.

Heb jij ook goede voornemens om deze winter vaker te wandelen of hard te lopen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de juiste sportschoenen hebt. In dit artikel lees je meer over waarom goede hardloopschoenen belangrijk zijn en hoe je dit soort hardloopschoenen voor de winter kiest. Let’s go!

Waarom goede hardloopschoenen belangrijk zijn

Wanneer je net begint met hardlopen vraag je je misschien af waarom je geld moet investeren in kwalitatieve schoenen. Ook wanneer je nog geen idee hebt hoe lang je deze sport volhoudt, is het belangrijk om op pad te gaan met kwalitatief schoeisel. Op die manier voorkom je bijvoorbeeld een groot deel van de blessures. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat een blessure kan ontstaan door de verkeerde schoenen. Je benen en voeten nemen een groot deel van het werk op zich wanneer je gaat hardlopen.

Bij iedere stap moet je voet ongeveer drie tot vier keer je gewicht opvangen (afhankelijk van je loopsnelheid). Je kunt je dus misschien wel voorstellen wat verkeerde schoenen kunnen betekenen voor je voeten. Daarnaast zorgen goede hardloopschoenen voor de juiste demping tijdens het bewegen. Ga dus op zoek naar een goed paar sportschoenen voor een comfortabele work-out. Onze tip? Kijk eens tussen het aanbod goede sportschoenen van Nike bij SuperSales. Dit merk staat bekend om de A-kwaliteit, het hoge comfort en de lange levensduur. Een goede match dus voor de beginnende (en ervaren) hardloper.

Let op waterdichtheid bij hardloopschoenen

Niet iedere hardloopschoen is geschikt voor het winterse seizoen. Ga daarom specifiek op zoek naar een paar waarmee je zelfs de meest koude en natte winterse buien kunt doorstaan. Dat betekent dat een goede hardloopschoen voor jou in ieder geval waterdicht moet zijn. Je voeten moeten namelijk droog blijven tijdens een work-out. Let daarom op het waterdichte of waterafstotende karakter van een hardloopschoen. Neem bijvoorbeeld een schoen met een zogeheten GORE-TEX membraan. GORE-TEX biedt voldoende waterdichtheid én zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd. De ideale combinatie!

Isolatie bij hardloopschoenen in de winter ook belangrijk

Waar je ook naar kunt kijken bij het uitzoeken van goede hardloopschoenen voor de winter is de eigenschap ‘thermische isolatie’. Deze eigenschap zorgt ervoor dat je voeten lekker warm blijven tijdens een gure avond. Over het algemeen wordt het in Nederland niet zó koud dat je dit kenmerk altijd nodig hebt. Ben je echter een echte koukleum dan kunnen hardloopschoenen met extra isolatie wel zo prettig zijn. Dit soort hardloopschoenen zijn ook ideaal bij écht winters weer zoals tijdens een sneeuwbui of wanneer het vriest.

Buiten opvallen tijdens de donkere dagen

Wat je zeker niet moet vergeten wanneer je tijdens een donkere winterdag naar buiten gaat om te hardlopen, is dat je goed zichtbaar moet zijn. Het is belangrijk om zelfs van een grote afstand al goed herkenbaar te zijn. Op een donkere winterdag is het soms lastig om hardlopers zonder licht of reflecterende schoenen te zien. Tel daarbij op dat automobilisten op een natte dag ook nog eens een langere remweg hebben en je kunt wel raden wat het gevaar is. Kijk daarom ook eens naar hardloopschoenen die reflecterende details hebben. Daarmee val je in de winter goed op! Uiteraard helpt het ook om een reflecterend hesje te dragen, evenals lampjes op je voor- en achterkant.

Hardloopschoenen met grip in de winter

Waar je tot slot op moet letten tijdens het kopen van hardloopschoenen voor de winter is of de schoen veel grip heeft. Let hierbij vooral op de zool, waar je de meeste grip van de schoen kunt vinden. Een hardloopschoen met een buitenzool van foam is bijvoorbeeld heel glad op een natte dag met regen of sneeuw. Met zo’n schoen is het heel glibberig op de weg. Ga liever voor een hardloopschoen met een rubberen buitenzool waarop kleine maar diepe segmenten te vinden zijn. Hiermee heb je voldoende grip op de weg en zul je minder snel uitglijden. De sportschoenen van Nike staan bijvoorbeeld ook weer bekend om de goede grip. Daar zit je dus sowieso goed mee.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook