De liefde van prins Edward & gravin Sophie

In een tijd van scheidingen en schandalen bloeide er één liefde op.

Prins Edward is het enige kind van Queen Elizabeth dat nooit gescheiden is. Hoewel Edward en zijn Sophie de nodige tegenslagen hebben gehad, wisten ze het te schoppen tot een geliefd en stabiel royal couple. Hoe deden ze dat?

Lichtpuntje in de jaren negentig

De jaren ’90 waren zéker niet het beste decennium voor het Britse koningshuis. Prins Charles, prins Andrew en prinses Anne vroegen alle drie een scheiding aan, en de tragische dood van prinses Diana schokte heel de wereld. Naast veel verdriet, scheidingen en schandalen was er één lichtpuntje: de opbloeiende liefde van prins Edward, de jongste zoon van de Queen.

Prins Edward leerde Sophie Rhys-Jones rond 1987 kennen, als een vriendin van zijn toenmalige vriendinnetje. Zes jaar en een relatiebreuk later kruisten hun wegen elkaar weer en begonnen ze met elkaar af te spreken. Na drie scheidingen snákte de Queen naar een stabiele relatie voor een van haar kinderen, maar of ze nu meteen zo dol was op Sophie…

Een paar hobbels

In de biografie van prins Edward schrijft Ingrid Seward dat de relatie in het begin zijn ups and downs kende: “Zoals bij alle koppels waren er weleens momenten met ruzie en onenigheid, en in de zomer van 1994 kwamen ze gevaarlijk dichtbij een relatiebreuk.” Daarnaast was Queen Elizabeth niet meteen weg van Sophie, die ze maar wat gewoontjes vond. “Je zou haar niet snel opmerken in een mensenmassa”, aldus Her Majesty. Al zag ze het ook snel van een andere kant: een minder uitgesproken persoon dan schoondochters Diana Spencer en Sarah Ferguson kon de monarchie eigenlijk wel gebruiken. Iemand die geen roddelbladen vult, maar stilletjes haar royal duty vervult.

Waar blijft het aanzoek?

“Met Sophie beleef je veel lol, je kunt met haar lachen, ze is aantrekkelijk en het soort vrouw met wie de meeste mensen graag een praatje maken”, vertelde een vriend van het stel (via Vanity Fair). “Edward is serieus en stil… Maar wanneer Edward met Sophie is, wordt hij ook heel gezellig. Het is buitengewoon wat voor een invloed zij op hem heeft.”

Hoewel de twee het beste in elkaar naar boven haalden, bleef een aanzoek jarenlang uit. Prins Edward werd horendol van de druk die op hem werd uitgeoefend en zou regelmatig naar het paleispersoneel hebben gesneerd: “Please shut up. Hoe vaker jullie het vragen, hoe kleiner de kans is dat ik het ooit doe!” Eind 1998 ging hij toch voor zijn Sophie op een knie. Na een decennium vol ellende kregen de royals eindelijk weer iets om naar uit te kijken.

Eenvoudig en ingetogen

Toch besloten Edward en Sophie om juist niet volledig uit te pakken tijdens hun royal wedding. Geen militaire uniformen of hoeden, geen grootse optredens of extravagante trouwjurk. De bruiloft wist desondanks wereldwijd zo’n 200 miljoen televisiekijkers te trekken.

Edward en Sophie bruiloft
De bruiloft van prins Edward en Sophie Rhys-Jones. Beeld: BrunoPress

Theeset en tapes

Na hun bruiloft volgde meteen een (heel Brits) schandaaltje voor de kersverse graaf en gravin van Wessex. Edward en Sophie kwamen onder vuur te liggen nadat uitlekte dat ze een theeset van ruim 85.000 euro in hun huwelijksregister hadden opgenomen. Ook voor koninklijke begrippen nogal veel om van je gasten te vragen. Daarbij kwam dat er ook nog eens privégesprekken van Sophie waren opgenomen en uitgelekt. Conversaties waarin ze zonder schroom haar mening gaf over politici en andere leden van het koninklijk huis.

Die afluisterpraktijken kwamen Sophie’s imago niet bepaald ten goede, maar alles werd vergeten toen het eerste kind van prins Edward en gravin Sophie arriveerde. Lady Louise Windsor kwam ter wereld met een spoedkeizersnede, waarbij moeder en dochter in levensgevaar verkeerden. Ondanks de traumatische omstandigheden waarin Louise werd geboren, wisten de Wessexjes een gelukkig gezinsleven op te bouwen. In 2007 kwam hun tweede spruit James ter wereld.

Prins Edward en gravin Sophie met een pasgeboren James. Beeld: BrunoPress

Leven als royal

Terwijl Edward en Sophie steeds meer naar de voorgrond zijn getreden als werkende royals, houden ze hun kinderen zoveel mogelijk buiten de schijnwerpers. Louise en James hebben geen koninklijke titel meegekregen en moeten later zélf de kost verdienen, heeft de gravin van Wessex meermaals duidelijk gemaakt.

Zelf moest Sophie er behoorlijk aan wennen wat het betekent om een werkende royal te zijn. Voor haar huwelijk had ze zelf een leuke carrière opgebouwd, en dat ze als royal alleen een beetje moest wuiven en glimlachen viel haar zwaar. “Ik moest de verwachtingen van wat ik nu werkelijk kon doen behoorlijk verminderen”, vertelde ze in 2020 aan The Sunday Times. “Ik moest een grote stap terugzetten en denken: ‘Oké, ze willen dat ik de kers op de taart ben, de persoon die vrijwilligers en sponsors bedankt, maar niet de persoon die hen vertelt hoe ze hun communicatiestrategie kunnen aanpassen.”

De graaf en gravin van Wessex met kinderen Louise en James. Beeld: BrunoPress

Magnificent seven

Toch vervullen Sophie en Edward hun koninklijke rol met verve. De gravin is inmiddels de favoriete schoondochter van Queen Elizabeth, en de Wessexjes worden genoemd als onderdeel van de magnificent seven, de zeven royals die de monarchie draaiende houden en altijd klaarstaan voor Hare Majesteit. Een grote taak nu de gezondheid van Queen Elizabeth haar dwingt rustiger aan te doen.

Wat prins Edward tijdens zijn verlovingsinterview over Sophie zei, gaat volgens insiders nog altijd op: ‘We zijn allerbeste vrienden, dat is van groot belang, maar het helpt ook dat we heel veel van elkaar houden.”

Bron: The List, Vanity Fair, The Guardian | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws