Deze vrouw wees aanzoek prins Charles af

Ze had kroonprinses van Engeland kunnen zijn: Amanda Knatchbull, tegenwoordig bekend als Lady Amanda Ellingworth. Maar z...

Ze had kroonprinses van Engeland kunnen zijn: Amanda Knatchbull, tegenwoordig bekend als Lady Amanda Ellingworth. Maar ze zei ‘nee’ tegen Charles én de positie van koningin van Engeland.

Uit de documentaire The Royal House of Windsor blijkt dat kroonprins Charles Amanda in 1977 een aanzoek deed. Hij stond hierbij stevig onder druk van zijn oudoom, mentor en ‘ere-opa’ Lord Louis Mountbatten. Dat was een ontzettend ambitieuze aristocraat die niets liever wilde dan zo dicht mogelijk in de buurt van de Britse kroon komen.

De Battenbergjes

© Getty Images

De Mountbattens zijn eigenlijk Duitse adel, de naam is een Engelse versie van Battenberg. De link met de Windsors komt voort uit het huwelijk van prinses Alice van Battenberg met prins Andrew van Griekenland en Denemarken in 1903. Hun zoon prins Philip werd later de man van Elizabeth, de huidige Queen: Louis was degene die Philip voorstelde aan de kroonprinses. Philip nam bij zijn naturalisatie tot Brit de naam Mountbatten aan. Die kant van de familie lobby’de jaren om de kinderen van Elizabeth en Philip de achternaam Mountbatten te geven, maar dat ging niet door: de Windsors kozen voor de naam van hun eigen Huis.

Camilla moest weg

© Getty Images

Lord Mountbatten, een hoge pief binnen de Britse marine en later de laatste Engelse onderkoning van India, gaf het echter niet zomaar op. Hij probeerde vervolgens vanaf 1974 drie jaar lang zijn kleindochter Amanda Knatchbull aan prins Charles te koppelen. Hij vond Amanda  ‘de perfecte kandidaat met een juiste leeftijd’, hoewel Amanda toch negen jaar jonger was dan de kroonprins. Een en ander diende om Charles weg te krijgen bij Camilla, die iets ouder en aanzienlijk wereldwijzer was. Door een huwelijk tussen Charles en Amanda zou Lord Mountbatten de grootvader van de aanstaande koningin worden, waarmee zijn ambities alsnog zouden zijn vervuld. 

Broer & zus

© Channel 4

Kniesoor die erop lette dat Charles en Amanda familie van elkaar waren. Haar moeder is Patricia Knatchbull, gravin Mountbatten van Burma, een achternicht van de Queen. Dit feit weerhield niemand ervan om een genoeglijk samen zijn te regelen. Charles nam Amanda in 1977 mee aan boord van het koninklijke jacht Brittania voor een tripje naar het Caribische paradijs Eleuthere. Tijdens die vakantie deed de kroonprins Amanda een huwelijksaanzoek, dat ze afsloeg. Volgens de documentaire trokken ze al jaren samen op en was hun relatie volgens Amanda ’te veel die van een broer en zus’ om op een gelukkig huwelijk te kunnen uitdraaien. Het weerhield Lord Mountbatten er niet van kiekjes van die vakantie te delen, als een soort laatste wanhoopspoging om de romance waarheid te laten worden.  

Charles koos Diana

© Bristol Images

Niet lang daarna begon de kroonprins lady Diana Spencer het hof te maken, met wie hij in 1981 trouwde. En die hij zo’n beetje zijn hele huwelijk bedroog met zijn échte grote liefde Camilla, met wie Charles in 2005 alsnog trouwde. Amanda trad in 1987 in het huwelijk met schrijver ↑ Charles Vincent Ellingworth, met wie ze drie zonen kreeg: Luke (26), Joseph (24) en Louis (21). Ze staat nu bekend als Lady Ellingworth en zet zich in voor vele sociaal-maatschappelijke doelen. 

Droevig einde  

© Getty Images

Met Lord Mountbatten liep het droevig af: hij stierf in 1979 na een bomaanslag. De IRA had een bom aan boord van zijn boot bij zijn zomerhuis in Mullaghmore, Ierland geplant. Ook aan boord waren zijn dochter Patricia, haar man John, hun tweeling Nicholas (links) en Timothy, destijds veertien, Johns moeder Doreen, en Paul, een crewlid van vijftien. Nicolas en Paul stierven ook bij de aanslag, Doreen overleed een dag later aan haar verwondingen. 

Hechte band

 

Het drama greep Charles, die ondanks alles erg op Lord Mountbatten gesteld was, enorm aan. De families zijn altijd close gebleven. Amanda’s broer Norton Knatchbull is een van de peetvaders van prins William. En prins Charles was degene die Nortons dochter Alexandra weggaf op haar bruiloft, omdat Norton te ziek was om dat zelf te doen. Op dat huwelijk waren – zeer uitzonderlijk – ook de Queen en prins Philip aanwezig. Alexandra is op haar beurt een petekind van wijlen prinses Diana. Zo heeft Louis Mountbatten toch nog een béétje zijn zin gekregen. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Alamy

Laatste nieuws