De turbulente vriendschap van prinses Diana en hertogin Sarah Ferguson

"Omdat we net zussen waren, maakten we ook ruzie."

Lees ook

Waar de media nu niet uitgepraat raken over Kate Middleton en Meghan Markle, was het vroeger de band tussen royal schoonzussen prinses Diana en hertogin Sarah die breed werd uitgemeten in de pers. De twee vrouwen hadden een complexe band als familieleden, vriendinnen, rivalen en alles daartussenin.

Verre familie

Prinses Diana sloot zich aan bij de royal family toen ze in 1981 met prins Charles trouwde, Sarah Ferguson 'Fergie' werd vijf jaar later een Koninklijke Hoogheid, toen ze in het huwelijksbootje stapte met prins Andrew. Maar Diana en Sarah kenden elkaar al lang voordat ze schoonzussen werden. Ze waren verre familie van elkaar en hun moeders gingen naar dezelfde school, waardoor hun paden elkaar al meerdere keren kruisten in hun tienerjaren. Rond 1980 bevonden de twee jonge vrouwen zich in dezelfde vriendenkringen en bloeide hun vriendschap op – al snel lunchten ze iedere week samen.

Beste vriendinnen

Het feit dat Sarah alleen voor de ceremoniële royal wedding van Diana was uitgenodigd, en niet op de receptie in kleine kring daarna, stoorde haar. Toch richtte het de vriendschap niet ten gronde. Sarah bood nog steeds iedere week een luisterend oor aan prinses Diana, die moeite had om zich naar haar nieuwe rol binnen de koninklijke familie te schikken. De immer vrolijke Fergie kwam haar vriendin regelmatig opbeuren en stuurde zelfs haar favoriete astroloog op de prinses van Wales af.

“Ze was twee jaar jonger dan ik, en ik wilde haar steunen en beschermen alsof ze een zusje was – zoals ik vandaag de dag nog steeds doe, als een beste vriendin”, schreef hertogin Sarah in 1996.

Op haar beurt was prinses Diana een cupido voor Sarah. Fergie kende prins Andrew via via al een beetje, maar dankzij Diana kreeg ze een uitnodiging om in Buckingham Palace te dineren en hem beter te leren kennen. Toen de romance tussen Andrew en Sarah serieus werd, liet prinses Diana de tortelduifjes in alle anonimiteit logeren in haar huis op het platteland. Ook kon Diana Sarah helpen om haar weg te vinden binnen de royal family toen de verloving steeds dichterbij kwam. “Ik keek verbijsterd over mijn schouder naar mijn vriendin”, schrijft Sarah over een van haar eerste momenten voor de camera's. “'Gewoon blijven lachen', fluisterde Diana. En dat deed ik, zoals ik het de lange jaren daarna zou blijven doen. Ik voelde me altijd veilig door Diana na te doen.”

Sarah en Diana op skivakantie. Beeld: Brunopress.

Schoonzussen en rivalen

De spontane Sarah haalde de jolijke kant van Diana naar boven. Samen haalden ze ouderwets kattenkwaad uit, van een sneeuwballen gevecht houden tijdens een serieus wintersport-fotomoment tot het rondrazen in een quad over de golfbaan, nog gekleed in hun galajurken. Maar het was niet alleen maar dolle pret. Beide vrouwen waren jong, gevoelig en nog erg onzeker in hun rol als royal. Fergie wist de harten van haar schoonfamilie snel te winnen met haar talent voor skiën en paardrijden en haar nieuwe interesse in paarden mennen, de favoriete bezigheid van prins Philip. “[Fergie] maakte iedereen binnen de familie het hof en bracht het er zo goed vanaf. Daardoor voelde ik me net een stuk vuil”, onthulde prinses Diana aan haar biograaf, Andrew Morton. “[Prins Charles] vertelde me zelfs 'Ik zou willen dat je net als Fergie was, een en al vrolijkheid.”

Ondanks deze rivaliteit bleven Sarah en Diana steun bij elkaar zoeken. Al helemaal omdat de prinses van Wales en de hertogin van York hun huwelijken allebei stuk zagen lopen. Over 1991, het jaar voordat beide royals van hun prinsen scheidden, schreef Sarah: “Het was het jaar waarin we voor het eerst het onuitspreekbare idee onder woorden brachten dat ons al een tijdje dwarszat. Dat een van ons of wij beiden de royal family konden verlaten. We belden tot diep in de nacht, deelden geheimen en grappen die niemand anders zou begrijpen.”

Samen single

De prinses en de hertogin hakten de knoop door in 1992: ze zouden zonder hun echtgenoten verder gaan. In de nasleep van de scheiding kwamen Diana en Sarah voortdurend bij elkaar over de vloer. Sarah nam vaak haar dochters, prinses Beatrice en prinses Eugenie, mee, die daardoor behoorlijk close werden met hun neefjes, prins William en prins Harry. Ook gingen Fergie en Lady Di in 1996 nog samen op vakantie – maar daarna veranderde hun vriendschap. Sarah bracht dat jaar haar autobiografie uit en dát viel waarschijnlijk niet in goede aarde bij haar ex-schoonzus. De hertogin van York kon niet precies zeggen wat er mis was gegaan, maar vrij abrupt sprak Diana niet meer met haar. Waarschijnlijk kwam het door een paar details in Sarahs boek die ze liever niet out in the open had willen hebben. Helaas waren de ooit zo hechte vriendinnen niet meer on speaking terms toen Diana veel te vroeg om het leven kwam.

“Omdat we net zussen waren, maakten we ook ruzie. Het droevigste is dat we elkaar uiteindelijk een jaar niet spraken”, vertelde Fergie later aan Harper's Bazaar. “Ik heb het geprobeerd, ik heb brieven geschreven, wat er ook gebeurd was, ik wilde het goedmaken. En ik wist dat ze terug zou komen. De dag voordat ze overleed belde ze een vriendin van me en vroeg ze 'Waar is die Red? Ik wil haar spreken.'”

“Ik mis Diana enorm, ik hield zoveel van haar. Ze was zo gevat, niemand kon me zo aan het lachen maken als zij.”

Bron: Town & Country | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws

Zie ook