Glamour met een knipoog

Waarom prinses Charlene een 'Doorluchtige Hoogheid' is

Monaco kent zowel Doorluchtige als Koninklijke Hoogheden: hoe zit 't ook alweer?

'Doorluchtig', wie gebruikt dat ouderwetse woord nu nog? Nou ja, de Grimaldi's dus. Een rondleiding door de titels van prinses Charlene & co!

Doorluchtige Hoogheid

De meeste monarchieën maken het niet al te moeilijk: de koning en koningin zijn Zijne/Hare Majesteit, overige leden van het Koninklijk Huis zijn Koninklijke Hoogheden (tenzij je prins Andrew bent...). Maar in Monaco doen ze het net even anders. In het prinselijk paleis wandelen geen Majesteiten rond, maar vooral Doorluchtige Hoogheden. Dat de Grimaldi's geen koninklijke hoogheden zijn, komt simpelweg doordat ze niet in een koninkrijk, maar in een prinsdom wonen. Maar wat is dat Doorluchtige precies?

Wel een prins(es), nooit een koning(in)

Van oudsher wordt het predicaat 'Doorluchtige Hoogheid' gebruikt voor prinsen en prinsessen die nooit koning of koningin kunnen worden. Dat gaat dus op in Monaco, waar altijd een prins(es) aan het hoofd van het land staat. De monarch, prins Albert, en zijn vrouw, prinses Charlene, zijn daarom geen Majesteiten, en hun kinderen prinses Gabriella en erfprins Jacques zijn geen Koninklijke Hoogheden. Allemaal moeten ze het met dat tikkeltje vreemde 'Doorluchtige Hoogheid' doen.

Vier Doorluchtige Hoogheden: Charlene, Albert, Jacques en Gabriella. Beeld: BrunoPress

Het woord 'Doorluchtig' betekent iets als 'aanzienlijk, vooraanstaand', maar erg vaak gebruiken we het hier in Nederland niet meer. In het Frans klinkt de titel al een stuk leuker: daarin wordt Charlene bijvoorbeeld Son Altesse Sérénissime la princesse de Monaco genoemd. Letterlijk: 'Hare Meest Serene Hoogheid.' In Charlenes moedertaal, het Engels, valt dat 'meest' dan weer weg en is ze Her Serene Highness. Volg je het nog?

Twee Koninklijke Hoogheden

Prins Albert, zijn zusje prinses Stéphanie, prinses Charlene, prinses Gabriella en prins Jacques zijn allemaal Doorluchtige Hoogheden, maar er zijn twee uitzonderingen in het paleis. De oudere zus van Albert, prinses Caroline, is wél een Koninklijke Hoogheid. Die aanspreektitel, toch net een treetje hoger dan die van haar broer, heeft Caroline te danken aan haar huwelijk met prins Ernst August van Hannover. Dat Hannover al sinds 1866 geen koninkrijk meer is, ziet deze Duitse royal family even door de vingers. Prinses Caroline is volledig vervreemd van prins Ernst August, haar derde echtgenoot, maar een scheiding is er nooit van gekomen, dus kan ze zijn titel blijven dragen.

Prinses Alexandra van Hannover. Beeld: BrunoPress

Ook de dochter van prinses Caroline en prins Ernst August, prinses Alexandra van Hannover, is dankzij haar Duitse kant van de familie een Koninklijke Hoogheid in Monaco.

Ondertussen in Liechtenstein

De Grimaldi's zijn niet de enige royals die nog 'Doorluchtige Hoogheid' worden genoemd. In dat andere ministaatje, Liechtenstein, staat een prins aan het hoofd en hebben we niet met Koninklijke maar met Doorluchtige Hoogheden te maken. Ook voor de Thaise royals wordt de aanspreektitel nog weleens gebruikt. En in België is er een handjevol prinsen en hertogen die zichzelf nog Doorluchtig mag noemen. Bijzonder genoeg zijn de groothertogen van Luxemburg dan wél weer Koninklijke Hoogheden, omdat ze afstammen van het huis Bourbon-Parma, wat weer een hertogdom was, maar dat wel weer afstamde van de Bourbon-koningen. Juist ja. Ben je er nog?

Bron: Het Huis van Oranje | Beeld: BrunoPress