Glamour met een knipoog

De tiara met de parels van Amalia

Van naamgenote tot naamgenote: wij zien de kroonprinses wel met dit prachtstuk!

Zomerfotosessie 2021 bij Paleis Huis ten Bosch

Sinds prinses Amalia heeft toegegeven helemaal weg te zijn van tiara's, zijn we reuze benieuwd welk exemplaar uit de koninklijke kluis ze het eerst zal dragen. We hebben er in ieder geval eentje op het oog.

Tiaradebuut

Goed, we hebben prinses Amalia nu één keer met tiara gezien, op die kinderfoto die rondom haar verjaardag gedeeld werd, maar haar echte debuut moet nog komen. We zien het al helemaal voor ons: lange japon, opgestoken lokken, een paar Oranje-erfstukken, all the glamour. Vroeger lieten Europese prinsessen zich op hun achttiende voor het eerst met een familietiara zien, maar die traditie lijkt een beetje verloren te zijn gegaan. Prinses Beatrix droeg op haar achttiende bijvoorbeeld de lauwerkranstiara, een van de oudste exemplaren van de Oranjes en ondertussen de favoriet van prinses Laurentien. Maar of Amalia in de voetsporen van haar oma treedt?

De antieke pareltiara

De lauwerkrans is prachtig, daar niet van, maar wij stemmen voor Amalia's tiaradebuut toch op de antieke pareltiara. De parels die in dit juweel zijn verwerkt, zijn namelijk nog van Amalia van Solms (1602-1675) geweest, de verre voorouder naar wie prinses Amalia is vernoemd. Hoe leuk zou het zijn als die parels nu weer terechtkomen bij haar naamgenoot?

Hoewel de parels dus eeuwenoud zijn, is de tiara een stuk 'nieuwer'. Volgens The Court Jeweller werd hij rond het jaar 1900 vervaardigd. De antieke pareltiara is sinds koningin Wilhelmina door alle koninginnen gedragen, Máxima incluis. Ook prinsessen Margriet en Irene hebben het familiejuweel op hun hoofd gehad.

Máxima, toen nog prinses, draagt de tiara op het portret voor haar veertigste verjaardag (2011):

Máxima met de antieke pareltiara, 2011. Beeld: RVD © Photography Erwin Olaf

Herhaalde geschiedenis

De Amalia-connectie alleen al zou dit een leuke eerste tiara maken voor de kroonprinses (daarbij is 't ook gewoon een prachtig ding, toch?), maar dat is niet het enige. De antieke pareltiara was namelijk óók de eerste tiara waarmee Máxima in het openbaar verscheen. Dat was in 2001, bij het huwelijk van kroonprins Haakon van Noorwegen en Mette Marit Tjessem Høiby.

Máxima en Willem-Alexander, Oslo, 25-08-2001. Beeld: BrunoPress

Een bijzondere stap, want Máxima was destijds wel al verloofd met Willem-Alexander, maar nog geen prinses. Normaal dragen 'nieuwe prinsessen' pas op hun trouwdag voor het eerst een tiara, geleend van de koninklijke schoonfamilie. Wel hield de aanstaande prinses en koningin het bescheiden door alleen het diadeem te dragen, zonder de parels van de vrouw naar wie ze later haar dochter zou vernoemen.

Bron: The Court Jeweller, All Things Royal | Beeld: BrunoPress, RVD

Royalty
  • Zomerfotosessie 2021 bij Paleis Huis ten Bosch in Den Haag Summer photo session 2021 at Palace Huis ten Bosch in The Hague Op de foto / On the photo: Prinses Amalia / Princess Amalia