Cheers! 5 dingen die elke wijnliefhebber moet weten

Het is vandaag drink wijn dag!

Lees ook

Het is vandaag drink wijn dag! En dat is voor ons reden genoeg om ons favoriete drankje extra in het zonnetje te zetten. Van een heuse wijncruise tot dé truc om lippenstiftafdrukken op je wijnglas te voorkomen: dit moet elke wijnliefhebber weten. 

Koude wijn, zonder ijskontjes

Niks lekkerder dan een koud glas rode of witte wijn! Met het voorjaar (en daarna de zomer) voor de deur, is het koelen van je wijn soms echter een flinke uitdaging. Want hoe verkoel je het glas zonder de smaak van de wijn te veranderen? IJsklontjes in het wijnglas doen is natuurlijk de eenvoudigste oplossing om een lauw wijntje te voorkomen, maar niet het beste voor de smaak. Wat wel werkt? Fruit! Druiven, om precies te zijn. Een druif bestaat namelijk grotendeels uit water. Doe je er een aantal in de vriezer, dan bevriezen ze razendsnel en heb je als het ware een ijsblokje in een druivenvel. Koud, maar tijdens het opwarmen komt er geen water vrij. Dus laat voortaan een paar bevroren druiven in je wijn drijven en zeg de barre tijden van lauwe rosé maar gedag!

Op reis langs wijnregio’s

Ben je dol op wijn én op reizen? Dan is een wijncruise hét nieuwste item voor op je bucketlist. Verschillende regio’s in de wereld staan bekend om prachtige wijnen die al jarenlang geproduceerd worden. Regent Seven Seas Cruises is geen onbekende van deze wijnregio’s en vaart van The New World tot The Old World en serveert enkele van de beste wijnen aan boord van haar vijf luxueuze schepen. De cruises staan – hoe kan het ook anders – van begin tot eind in het teken van wijn. Laat je meevoeren langs verschillende wijnregio’s, zoals Bordeaux en Nappa Valley, leer meer over de kunst van wijnproeven, bezoek de negen gerenommeerde landgoedwijngaarden van Mondavi Wines die wijnen produceren van Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noir en Chardonnay druivensoorten. Wij pakken onze koffers alvast!

Lippenstift op je wijnglas

Wij vrouwen kennen het probleem: je doft je op voor een avondje uit, maar je lippenstift is na twee wijntjes verplaatst van je lippen naar het wijnglas. Gelukkig is deze struggle verleden tijd zodra je de volgende lifehack kent. De grote tip is namelijk om te zorgen dat er een klein beetje speeksel aan de rand van je wijnglas zit. Wanneer je het randje van je glas een beetje likt, kan de lippenstift zich niet hechten aan het glas. Et voilà, geen grote rode (of roze, of bruine) afdruk! Dit werkt natuurlijk niet alleen voor je wijnglas, maar ook voor je kopje koffie op werk, of je mok thee tijdens de lunch. En, je kunt maar beter zorgen dat je dit in het openbaar met een beetje subtiliteit doet. Een kleine hoeveelheid speeksel werkt al, dus je hoeft niet als Lassie je glas af te slobberen.

Duur smaakje in een handomdraai

Voor een goede wijn kunnen de prijzen behoorlijk oplopen. Gelukkig zijn er ook genoeg lekkere wijnen die wel betaalbaar zijn. Maar wist je dat je die ‘goedkope’ wijn ook heel makkelijk een ‘duur’ smaakje kunt geven? In het TLC-programma Extreme Cheapskates deelde Ron Maestri de ultieme tip om elke goedkope wijn om te toveren tot een dure variant. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een… blender! “Dit is eigenlijk een hyper-decanteerproces”, legt Maestri uit in het programma. “Je neemt een goedkope wijn en giet het in de blender. Geef het ongeveer dertig seconden en het zal ineens duur smaken.”

Bye bye, verkoudheid!

Wijn is niet alleen erg lekker, het heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat een glaasje rode wijn kan helpen tegen een verkoudheid. Say what? Dat alcohol goed is voor je immuunsysteem klinkt misschien niet heel voor de hand liggend. Toch is het echt waar. Uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Auckland blijkt dat het regelmatig drinken van rode wijn het risico op een verkoudheid met maar liefst 60 procent vermindert. Al moeten we ook hierbij zeggen: alles met mate. Hoe dan ook, wij schenken vanavond een glaasje in!

Cheers op drink wijn dag!

Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

wijn

Wijnhack: in 30 seconden een goedkope wijn een duur smaakje geven

In 30 seconden tover je een goedkoop wijntje om tot een dure variant
Oliebollen, maar net even anders: zo maak je ze

Oliebollen, maar net even anders: zo maak je ze

Als je Oud en Nieuw zegt, bedoel je oliebollen. Die twee zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kennen ze met krentjes... en zonder. Eigenlijk blijft het daarbij. Daarom vandaag: variaties op de overheerlijke bollen.