Nee, Nederland sloot Mabel niet direct in de armen. Dat veranderde na de dood van haar man prins Friso. Intussen is de weduwe nog steeds idealistisch, minder pretentieus en heeft ze - mede dankzij een aandelen-winst van 43 miljoen euro - weer zin in het leven. Maar, zo erkent ze in gesprek met Beau Monde: “De pijn blijft.”
Volop in het leven
Het dringt bewondering af hoe prinses Mabel na de dood van haar man weer volop in het leven staat. Werkende alleenstaande moeder, veel op reis voor de organisaties waar ze zich voor inzet, nog altijd een bevlogen idealist. Online is ze zeer verantwoord, maar soms ook even heerlijk ontwapenend. Een goed voorbeeld is toen ze verzuchtte dat ze voor Instagram op les moest bij haar dochter (omdat ze zelf meer een mens voor Twitter is).
Herkenbare momenten
Wel is dan ze dan weer bereid om Kendall Jenner te taggen in een actie die verwant is aan haar goede doel. En - hoe menselijk - ze is op haar leukst als ze zich verveelt op een vliegveld en chic foetert over gebrek aan informatie. Over haar ambities is ze duidelijk: "Ik wil een verschil maken. En ik wil blijven groeien en het leven leven."
Opgevoed met betrokkenheid
Mabel werd in Pijnacker geboren als Mabel Martine Los, de oudste dochter van Henk Los en Florence 'Flos' Kooman. Ze heeft een jongere zus, Nicoline. Op haar negende overleed hun vader tijdens een schaatstocht. Zijn buurman reed in een wak, Henk wilde hem redden, maar viel er zelf in en verdronk. "Dat mijn vader op jonge leeftijd is gestorven, heeft mij geleerd dat het leven kostbaar is en dat je er iets mee moet doen", zegt Mabel daarover. "Maar ook mijn moeder is een voorbeeld. Wij hadden vroeger ik weet niet hoe vaak kinderen bij ons in huis die thuis problemen hadden; sommigen bleven twee of drie jaar. Mijn moeder zet zich verder in voor goede doelen als de Kankerbestrijding. Het gevoel dat ook ik iets aan de wereld wilde bijdragen, heb ik dus van jongs af aan."
Meteen naar de top
Mabels moeder hertrouwde met Peter Wisse Smit, directeur van de Rabobank in Blaricum, en Mabel nam later diens achternaam aan. Het tweede huwelijk leverde nog een zusje op, Eveline, en het leven verplaatste zich naar het Gooi. Daar begonnen haar jaren als Golden Girl: hockeymeisje Mabel was mooi, slim, van goede komaf én ze had grote plannen. In Hilversum rondde ze vlot het gymnasium af. Ze ging economie en politicologie studeren in Amsterdam, met klinkende stages bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken en ABN AMRO. Het zegt iets over haar dat ze cum laude afstudeerde. Het zegt ook iets over haar dat ze zich meteen richtte op besturen die zich bezighielden met mensenrechten en het wat aardsere veldwerk links liet liggen. Ze is niet iemand die in de klei gaat staan, ze regelt dingen bij voorkeur op niveau.
Prinses Mabel en prins Friso, 2005. Beeld: BrunoPress
Met dank aan Laurentien
Mabel was in 2000 dan ook een succesvolle lobbyist van wie iedereen dacht dat ze uiteindelijk bij de Verenigde Naties terecht zou komen. Dat veranderde toen ze op een feestje in Brussel door haar vriendin Laurentien Brinkhorst - die een paar maanden later prinses Laurentien zou worden - voorgesteld werd aan prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix. Ze gingen op een bank zitten en waren vijf uur later nog niet uitgepraat. "Er was resonantie tussen ons", zei de prins er later over. "Soms gaan je haren overeind staan als je iemand spreekt en soms past iemand meteen goed bij je. Zo was het met Mabel en mij. Ze paste ook goed binnen onze familie."
Aanzoek in Mexico
De verkering werd bemoeilijkt door het feit dat zij in Brussel woonde en hij in Londen. "Zonder de Eurostar zou het nooit iets zijn geworden", aldus Mabel. Hij vroeg haar ten huwelijk in Mexico, in een Mexicaans pak met rozen en champagne. Dat was dermate verrassend voor zijn zo formele persoonlijkheid, dat het even duurde voor ze was uitgelachen en ja zei.
Prinses Mabel bij een conferentie voor Mental Health, 2019. Beeld BrunoPress
Mabel en de Lange
Toch was het allemaal geen sprookje. In 1989 was Mabel bevriend met maffiabaas Klaas ‘De Lange’ Bruinsma. Toen dat uitlekte, maakte ze de fout daar schimmig over te doen. Als ze gewoon had gezegd "het is waar, ik was jong en nieuwsgierig, mijn vriendinnen en ik deden wel meer spannende dingen", had Nederland geknikt en was iedereen overgegaan tot de orde van de dag. Maar ze hield het op 'enige oppervlakkige zeilcontacten', waarna Bruinsma’s bodyguard Charlie da Silva voor de draaiende camera’s meldde dat ze "het wijf van die Lange was" en een paar keer aan boord van zijn Neeltje Jacoba had overnacht. Het hek was van de dam: een nachtmerrie voor een perfectionist die graag alles zelf bepaalt.
Bron: Beau Monde Archief, Ella Vermeulen | Beeld: BrunoPress