6 x zó maak je mooiere telefoonfoto’s in het donker

Lees ook

Tegenwoordig hoef je geen spiegelreflexcamera meer mee te zeulen om de hele dag door de mooiste foto’s te kunnen maken – ook met je smartphone kom je een heel eind. Al wordt ’t een stukje trickier wanneer er minder licht is en je in de avonduren nog een memorabel moment vast wilt leggen. Hoe maak je ook tijdens de schemer of in het donker Instagram-waardige telefoonfoto’s? Zes handige tips!

Haal het meeste uit de nachtmodus

Een gezellige avond met vrienden, een etentje in een met kaarslicht verlicht restaurant, een prachtige zonsondergang… ’s Avonds beleven we genoeg mooie momenten en we grijpen maar wat graag naar onze telefoon om die te vereeuwigen. Gelukkig hebben de meeste smartphones het snel door als je met weinig licht een kiekje probeert te maken. Let goed op of jouw telefoon ook automatisch overschakelt naar ‘nachtmodus’ of dat je dit zelf bij instellingen moet aanvinken. Dankzij slimme functies als ‘Nightography’ bij de nieuwe Samsung Galaxy S22 kun je zelfs in het donker haarscherpe opnames maken, zonder dat je de onflatteuze flitser nodig hebt.

Stevige ondergrond

Voor mooie telefoonfoto’s in het donker, is het belangrijk om je handen zo stil mogelijk te houden. Je telefoon heeft nét wat meer tijd nodig om nog zoveel mogelijk licht te vangen, en daarbij moet je smartphone bij voorkeur niet bewegen om wazige beelden te voorkomen. Heb je een statief of kun je jouw telefoon ergens anders mee stabiliseren? Dan levert dat je geheid betere plaatjes op.

Sleutel aan de ISO

Niet helemaal tevreden met de automatische instellingen van je smartphone? Kijk dan of je zelf de ISO-waarde aan kunt passen. Bij weinig licht kun je de ISO beter zo laag mogelijk zetten. Dit kan vaak bij de handmatige instellingen van je telefooncamera.

Wees geduldig

We zeiden het al: het is belangrijk om je telefoon tijdens het maken van foto’s in het donker zo stil mogelijk te houden. Dit betekent ook dat je niet te ongeduldig moet zijn tijdens het maken van kiekjes in het donker. Ben je van plan om een mooie herinnering vast te leggen bij weinig licht, trek hier dan wat meer tijd voor uit dan voor een foto overdag. Meerdere opnamen maken (en eventueel ondertussen experimenteren met de instellingen) vergroot de kans op een geslaagd resultaat.

Het blauwe en het gouden uur

Wil je mooie foto’s maken tijdens de schemering? Houd dan rekening met het zogenaamde ‘gouden uur’ en ‘blauwe uur.’ Het gouden uur is op een heldere dag het uur na zonsopgang of vóór zonsondergang, waarin het zonlicht een prachtig gouden gloed heeft. Dit geeft je foto’s een warme, levendige sfeer. Het blauwe uur vindt ’s ochtends plaats voor het gouden uur en ’s avonds na het gouden uur. De lucht kleurt dan diepblauw, wat prachtige foto’s kan opleveren.

Slimme nabewerking

Het houdt natuurlijk niet op bij het maken van de foto. Eigenlijk biedt iedere smartphone wel de mogelijkheid om foto’s na te bewerken, waarbij je schaduwen en lichtintensiteit nog kunt aanpassen. Ook bestaan er tig apps waarmee je, na wat uitproberen, je in het donker gemaakte foto’s net wat meer sjeu kan geven. Foto delen op Instagram? Ook dan heb je nog de mogelijkheid om achteraf aan je kiekje te sleutelen voordat je hem deelt.

Beeld: Pexels

Laatste nieuws

Zie ook