Glamour met een knipoog

Zo streng is de toelatingsprocedure voor Amalia's studie

Hoe bemachtigde de prinses een van de felbegeerde plekjes aan de Universiteit van Amsterdam?

De knoop is doorgehakt: prinses Amalia gaat komend studiejaar aan de bak in Amsterdam, waar ze in de collegebanken van het programma Politics, Psychology, Law and Economics te vinden zal zijn. En zo vanzelfsprekend is dat niet. Deze studie laat slechts een handjevol studenten toe.

Aan welke toelatingseisen moest Amalia allemaal voldoen?

PPLE

"Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje start het aankomende collegejaar aan de Universiteit van Amsterdam met de bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). De studie kent een aanmeld- en selectieprocedure, die de Prinses van Oranje het afgelopen jaar in zijn geheel heeft doorlopen", meldde de Rijksvoorlichtingsdienst afgelopen maandag. Maar hoe zit 't precies met die procedure? We namen een kijkje op de website van de UvA.

Beperkt aantal plaatsen

Voor komend studiejaar kwamen er bijna 1750 aanmeldingen binnen bij PPLE. En dat betekent dat er flink gefilterd moet worden, want het 'selectieve programma' heeft slechts ruimte voor 200 studenten per jaar. "Maar als je een getalenteerde en gemotiveerde student bent, willen we je aansporen om je vooral aan te melden!" schrijft de universiteit. En dát advies heeft Amalia – met een cum laude gymnasiumdiploma op zak toch behoorlijk gemotiveerd te noemen – niet in de wind geslagen.

Selectieprocedure: drie rondes

De prinses heeft een selectieprocedure van drie rondes moeten doorlopen. Allereerst heeft ze haar diploma, CV en een motivatiebrief in het Engels moeten opsturen.

De studenten met de beste cijfers en motivaties werden uitgekozen voor de volgende ronde: het afleggen van een selectietest. Hiervoor kreeg de prinses studiemateriaal thuisgestuurd, waarover een online examen van 60 minuten volgde. Ook moest Amalia in deze ronde een studieplan en een financieel plan indienen. (Lijkt ons een leuke voor de kroonprinses: 'Hoe ik mijn riante toelage afwees en het als normale student probeer te rooien')

Ook voor die ronde is Amalia dus geslaagd, wat betekende dat ze nog 20 minuten aan de tand gevoeld werd door een van de hoogleraren tijdens een online interview. De positieve resultaten van deze laatste ronde ontving ze onlangs per email.

Dubbele studiekosten

Wat toelating betreft heet Amalia dus niet de eenvoudigste studie gekozen...en ook zeker niet voor de goedkoopste. Waar je voor een 'normale' bachelor aan de UvA €2.209 per collegejaar betaalt, is dit bij PPLE het dubbele, €4.418. Als de prinses ervoor had gekozen om wél haar koninklijke uitkering te ontvangen, dan had ze het collegegeld daarmee met twee dagen aan 'salaris' al kunnen betalen.

Bron: Universiteit van Amsterdam | Beeld: ©RVD – Frank Ruiter