Glamour met een knipoog

Welk diadeem wordt het debuut van Amalia?

Vrijdag is het zover: Tiara Time voor prinses Amalia!

Prinses van Oranje wordt binnengeleid in Raad van State

Aanstaande vrijdag woont prinses Amalia haar eerste officiële galadiner bij ter ere van de achttiende verjaardag van haar toekomstige collega-koningin, de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Tijd dus om een diadeem uit te zoeken!

Wordt het een van deze tiara's voor de kroonprinses?

Grote kanshebber: Beatrix' eerste tiara

De lauwerkranstiara, is dat niet iets voor Amalia? Het zou een mooie knipoog naar de koninklijke geschiedenis zijn, want deze bandeau à la Grecque werd ook door prinses Beatrix als eerste tiara gedragen.

1956: Het eerste galabezoek van prinses Beatrix na haar achttiende verjaardag, een opvoering van het London Festival Ballet in de Stadsschouwburg. Mét lauwerkranstiara! Beeld: Nationaal Archief

Naar verluidt was de tiara een cadeau voor Beatrix' achttiende verjaardag. In haar jonge jaren droeg ze hem vaak zelf, maar ze leende 'm ook uit aan zussen Margriet en Christina. Prinses Laurentien droeg de lauwerkranstiara op haar trouwdag, net als prinses Carolina de Bourbon de Parme, de jongste dochter van prinses Irene.

Het huwelijk van prinses Laurentien en prins Constantijn. Beeld: BrunoPress

Opvallend is dat koningin Máxima de bandeau nooit heeft gedragen. De laatste vijf jaar is dit diadeem zelfs helemaal nooit meer uit de koninklijke kluis gekomen. Tijd om hem weer op de kaart te zetten, Amalia?

Vroege favoriet: de Mellerio-tiara

Koningin Máxima is groot liefhebber van dit sprookjesachtige exemplaar met roze edelstenen. Het is een van haar meest gedragen tiara's in de afgelopen jaren, en geef haar eens ongelijk. Ook prinses Amalia is er wég van. Als achtjarige kon ze het niet laten om de tiara die op haar moeders kaptafel lag zelf eens te proberen. Krijgen we vrijdag een flash forward van onderstaand kiekje te zien?

Prinses Amalia in oktober 2012. Beeld: © RVD

Parelen favoriet: de tiara van Amalia's naamgenoot

De lauwerkrans en de Mellerio zijn prachtig, daar niet van, maar wij stemmen voor Amalia’s tiaradebuut toch op de antieke pareltiara. De parels die in dit juweel zijn verwerkt, zijn namelijk nog van Amalia van Solms (1602-1675) geweest, de verre voorouder naar wie prinses Amalia is vernoemd. Hoe leuk zou het zijn als die parels nu weer terechtkomen bij haar naamgenoot?

Máxima met de antieke pareltiara in 2011. Beeld: © Photography Erwin Olaf

De Amalia-connectie alleen al zou dit een leuke eerste tiara maken voor de kroonprinses (daarbij is ’t ook gewoon een prachtig ding, toch?), maar dat is niet het enige. De antieke pareltiara was namelijk óók de eerste tiara waarmee Máxima in het openbaar verscheen. Dat was in 2001, bij het huwelijk van kroonprins Haakon van Noorwegen en Mette Marit Tjessem Høiby. Juist: de ouders van prinses Ingrid Alexandra die vrijdag haar achttiende verjaardag viert. Een historische connectie en een Noorse connectie? Wij zeggen doen!

Prins Willem-Alexander met zijn verloofde Máxima bij het huwelijk van de Noorse kroonprins. De aanstaande prinses en koningin hield het bescheiden door alleen het diadeem te dragen, zonder de parels van de vrouw naar wie ze later haar dochter zou vernoemen. Beeld: BrunoPress

Amalia's liefde voor tiara's

Hoe dan ook wordt Amalia's eerste diadeem een memorabel moment voor de kroonprinses. Ze verklaarde eerder al een echte expert op het gebied van de royal juweeltjes te zijn. "Ik ben dól op tiara’s", vertrouwde ze toe aan Claudia de Breij voor het boek Amalia. "Laat me een tiara zien, en ik weet waar die vandaan komt. Alle tiara’s van Europa kan ik herkennen." Met welk exemplaar ze dus ook debuteert: er zal ongetwijfeld goed over nagedacht zijn.

Bron: The Court Jeweller, All Things Royal, Blauw Bloed | Beeld: BrunoPress, Nationaal Archief, RVD

Royalty
  • DEN HAAG, 08-12-2021, Paleis Kneuterdijk De Prinses van Oranje wordt binnengeleid in de Raad van State door Zijne Majesteit de Koning Willem Alexander, voorzitter van de Raad van State. Ook Koningin Maxima is hierbij aanwezig. De buitengewone vergadering vindt plaats in de Balzaal van Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Artikel 74 van de Grondwet bepaalt dat de Prinses ?an rechtswege' vanaf haar achttiende verjaardag zitting heeft in de Raad van State. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst The Princess of Orange is introduced to the Council of State by His Majesty the King Willem Alexander, President of the Council of State. Queen Maxima is also present. The extraordinary meeting will take place in the Ballroom of Kneuterdijk Palace in The Hague. Article 74 of the Constitution provides that the Princess has a seat on the Council of State 'by right' from her eighteenth birthday. Op de foto/ On the photo: Om de gelegenheid te markeren plant de Prinses van Oranje op uitnodiging van de Raad van State aansluitend een koningslinde in de Franse tuin van Paleis Kneuterdijk. // To mark the occasion, at the invitation of the Council of State, the Princess of Orange will subsequently plant a royal lime in the French garden of Kneuterdijk Palace.