Adelaide Cottage: Alles over het nieuwe ‘sprookjeskasteel’ van William en Kate

De Cambridges verruilen hun Londense paleisappartement voor een 'romantische cottage' in Windsor. Een optrekje dat prinses Eugenie ook al op het oog zou hebben...

Al bijna een jaar lang klinken de geruchten dat prins William en hertogin Kate naar Windsor verhuizen. Nu kunnen de dozen eindelijk worden ingepakt, want inmiddels is het vrij zeker dat Adelaide Cottage het nieuwe thuis van de Cambridges wordt. Wat weten we over dit romantische optrekje? Spoiler alert: het lieflijke sprookjeskasteel is niet helemaal vrij van drama…

Adelaide Cottage

In de meeste omschrijvingen klinkt Adelaide Cottage als een kruising van een romantisch Engels tuinhuisje en een sprookjesachtig kasteel. De Cottage ligt in Windsor Home Park, het gigantische privéterrein van de royals, midden in het groen. Er is een ruime tuin, er is geen buur te bekennen, en ondanks het geringe formaat van het huis (voor koninklijke begrippen dan, hè?) is het van binnen behoorlijk chic, met antieke openhaarden en gewelfde, versierde plafonds waarin onder andere ‘vergulde dolfijnen’ te zien zijn. Het moet je smaak zijn!

Het huisje werd gebouwd voor koningin Adelaide (1792-1849), de vrouw van koning William IV, als een plek waar ze zich rustig kon terugtrekken. En dat is precies wat William, Kate en hun kinderen nu ook willen doen. In hun huidige paleisappartement in Kensington Palace is de staff nooit ver weg en zitten royals en personeelsleden behoorlijk op elkaars lip. Tel daar de Londense drukte bij op en je snapt dat de Cambridges een plekje zonder pottenkijkers willen. Als de Queen toch een huisje over heeft…

Hoewel Kate en William in hun cottage kunnen ontvluchten aan hun personeel, zitten ze wél een stuk dichter bij de Queen. Windsor Castle is op tien minuutjes loopafstand van Adelaide Cottage. Extra fijn nu prins William steeds vaker moet invallen voor zijn granny.

Nieuwe school

Ook opa en oma Middleton wonen dichterbij Windsor dan bij Londen, een grote pré voor Kate, die behoorlijk hecht is met haar familie. De verhuizing betekent een nieuwe school voor de Cambridge-kinderen. In de buurt van Windsor zijn genoeg exclusieve privéscholen te vinden, dus dat zit wel snor. Bovendien woont het gezin na deze verhuizing op steenworp afstand van Eton College, de vroegere school van William en Harry en nu al de beoogde middelbare school voor prinsje George.

William, Kate en hun twee oudste kinderen, George en Charlotte. Beeld: BrunoPress

Bekende bewoners

Adelaide Cottage is een grace-and-favor residentie, wat betekent dat de Queen zelf kan kiezen wie ze er (zonder huur!) kan laten wonen. In vroegere tijden was het bijvoorbeeld stalmeester Peter Townsend, de grote liefde van prinses Margaret, die er woonde. Volgens Daily Mail was de meest recente ‘huurder’ Simon Rhodes, de zoon van Queen Elizabeths nicht Margaret Rhodes.

De laatste jaren zou er aardig wat gesteggel rondom het romantische optrekje zijn geweest. Volgens ‘bronnen dichtbij de Yorks’ probeerde prins Andrew de cottage vrij te houden voor zijn dochter, prinses Eugenie, en haar gezin. De Cambridges zouden echter voorrang krijgen, helemaal nu Andrew uit de gratie gevallen is. Prinses Eugenie woont momenteel in Frogmore Cottage, een andere woning in Windsor en officieel nog de Engelse verblijfplaats van prins Harry en hertogin Meghan.

Slimme keuze

Voor de verandering betekent deze verhuizing eens geen verbouwing van miljoenen. Adelaide Cottage is namelijk al volledig opgeknapt. Voor wie en van wiens geld precies, dat is niet duidelijk.

“Ik denk dat dit een slimme keuze [van William en Kate] is, want het wordt een dure verhuizing. Er is geen geld van de belastingbetaler nodig om het op te knappen, want dat is al gedaan in 2015”, weet royaltydeskundige Cameron Walker (via Express). “Ze kunnen er meteen intrekken. Het is binnen het beveiligde koninklijke terrein, dus ze hoeven ook niet extra voor beveiliging te betalen.” De Cambridges zouden Kensington Palace aanhouden als ‘werkpaleis’ en hebben daarnaast ook nog hun riante woning Anmer Hall, een landhuis in Norfolk. Mocht die cottage toch iets te krap worden…

Bron: People, Express, Cosmopolitan UK | Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons

 

Laatste nieuws