Het tumultueuze en tragische liefdesleven van prinses Margaret

De glamourgirl van de Windsors had weinig geluk in de liefde.

Lees ook

Dat het leven van prinses Margaret helaas niet over rozen ging, weten de meeste royaltyliefhebbers wel. Niet alleen op koninklijk gebied, maar ook op het gebied van de liefde zat het haar niet mee. Het zusje van Queen Elizabeth trouwde met iemand die niet haar grote liefde was en betaalde daar jaren later de prijs voor. Hoe zat het ook alweer met haar tragische liefdesleven?

In het geheim samen

Een jonge Margaret werd in de jaren ’50 verliefd op kapitein Peter Townsend. Hij had in de Royal Air Force gediend in de jaren ’30 en ’40, was stalmeester van Koning George VI geweest, diende in de jaren ’50 als huismeester bij die koning en werd uiteindelijk boekhouder van de Queen Mother. Hij was 13 jaar ouder dan prinses Margaret, maar dat hield de liefde niet tegen. Langzaam maar zeker groeiden de twee steeds meer naar elkaar toe en ontstond er een romantische relatie. Ze waren twee jaar in het geheim samen.

margaret-1

Prinses Margaret en Peter Townsend, jaartal onbekend. Beeld: BrunoPress/PaPhotos

Trouwen verboden

In 1953 ging Townsend op één knie voor Margaret. Zij accepteerde het aanzoek meteen, maar moest volgens de regels nog toestemming vragen aan haar oudere zus Elizabeth. Daar ging het mis: Elizabeth mocht het huwelijk volgens de 1772 Royal Marriages Act niet accepteren. Ze is het hoofd van de Britse kerk en in die tijd keurde de kerk hertrouwen niet goed. Townsend was al eens getrouwd en had twee kinderen met zijn ex-vrouw, dus dat was een probleem. Het Britse kabinet werd ook nog geraadpleegd, maar ook daar werd het huwelijk niet goedgekeurd.

Twee jaar wachten

Elizabeth raadde het stel aan om te wachten tot 1955, wanneer Margaret 25 jaar oud zou worden. Dan was de toestemming van Elizabeth geen vereiste meer voor het huwelijk. De bemiddelaar Sir Tommy Lascelles stelde voor dat Townsend naar Brussel zou gaan om voor de Britse ambassade te werken, zodat het stel uit elkaar zou worden gedreven. Toen het eenmaal 1955 was, kwam er geen huwelijksaankondiging. Margaret was bezweken onder de druk van de kerk, de regering en de koninklijke familie en besloot niet met haar grote liefde te trouwen.

margaret-2

Prinses Margaret en Anthony Armstrong Jones op hun huwelijksdag, 1960. Beeld: BrunoPress/PaPhotos

Getrouwd en kinderen

In de jaren ’60 trouwde Margaret met societyfotograaf Anthony Armstrong-Jones. Hij was in 400 jaar de eerste ‘gewone burger’ die met iemand van het Britse koningshuis trouwde. Na het huwelijk kreeg hij de titel Graaf van Snowdon (en werd hij ook wel Lord Snowdon genoemd). Hij was niet Margarets grote liefde, maar ze had besloten dat ze verder wilde met haar leven. Het was een spectaculaire bruiloft, de eerste op televisie uitgezonden royal wedding ooit. Margaret en Anthony kregen twee kinderen: in 1961 werd zoon David geboren, in 1964 volgde dochter Sarah.

Scheiding

Helaas duurde het huwelijk niet lang: na een aantal jaar waren Margaret en Anthony volledig op elkaar uitgekeken. Ze waren elkaar ontrouw en wilden allebei zoveel mogelijk aandacht binnen de relatie. Margaret ging er op een gegeven moment vandoor met de zeventien jaar jongere Roddy Llewellyn. Dat zorgde ervoor dat ze in 1976 besloten van tafel en bed te scheiden. In 1978 werd de scheiding officieel. Het was de eerste royal divorce na die van Henry III in 1540. Een tweede huwelijk zat er voor Margaret niet in: ze bleef ongehuwd tot ze in 2002 overleed.

Bron: Royal Central UK, Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook