Wat draag je als man naar een bruiloft?

Aha!

Yes, je beste vriend, je zus of misschien je vader gaat trouwen en jij bent uitgenodigd! Hoe leuk dat ook is; een groot deel van de mannen heeft geen idee wat voor kleding ze het beste kunnen dragen naar een bruiloft.

Je wilt er immers wel feestelijk én netjes uitzien op de mooiste dag van het leven van je vriend of familielid. Geen zorgen – in dit artikel hebben we een paar fijne tips voor je verzameld wat jij als man kunt dragen naar een bruiloft. Wat dacht je bijvoorbeeld van een groen pak of een mooie katoenen broek met blouse?

Feestelijke dresscode voor een bruiloft

Op de meeste uitnodigingen voor een bruiloft staat een dresscode vermeld. In Nederland gaat het hierbij vooral vaak om een feestelijke dresscode. Waarschijnlijk weet je wel een beetje wat feestelijk is, maar dit is misschien wel een van de lastigste dresscodes die er bestaat! Wat mag wel en wat is een minder goed idee? Je hoeft je in ieder geval niet heel formeel te kleden, maar een spijkerbroek is ook nog echt een no-go.

Ga bijvoorbeeld voor een mooi pak in een speelse kleur, zoals een blauw of groen pak. Is de bruiloft in de zomer? Dan is een pastelkleur of een andere lichte tint ook zeker een goed idee. Draag je liever geen pak? Ga dan voor een stijlvolle pantalon met een net overhemd. Een feestelijke vlinderstrik in de kleur van je pantalon of in de kleur van het thema op de bruiloft maakt zo’n look natuurlijk helemaal af.

Wat te dragen bij dresscode Summer Chique

Wat we de laatste jaren ook steeds vaker zien als dresscode is ‘Summer Chique’ of ‘Ibiza Chique’. Dat is een dresscode die veel in de zomer wordt gebruikt en eigenlijk heel vrij is qua kleding. Natuurlijk is het wel netjes om je kleding alsnog heel stijlvol en elegant te houden, dus kies wederom niet voor een spijkerbroek maar liever voor een chino of katoenen broek. Binnen deze stijl past een mooi jasje zoals een blazer, evenals een witte of beige blouse met alleen een paar bretels.

Wil je je outfit nog net wat extra’s geven binnen deze dresscode? Je hoeft je niet te kleden alsof je de koningin gaat ontmoeten, maar een beetje netheid wordt alsnog gewaardeerd. Draag bijvoorbeeld een nette hoed of ga voor een mooi en opvallend horloge en zonnebril als de stijl van de bruiloft het toelaat. Wanneer je twijfelt of iets wel of niet kan, kun je altijd nog even voor de grote dag contact opnemen met het huwelijkspaar om te checken of jouw idee welkom is.

Tenue de Ville wordt ook vaak gebruikt bij bruiloften

Het kan ook zijn dat er een andere dresscode op de uitnodiging staat. Zo wordt Tenue de Ville ook veelvuldig gebruikt op bruiloften. Binnen deze dresscode, wat letterlijk ‘stadskleding’ betekent, hoef je wederom niet heel formeel gekleed te gaan, maar moet je wel letten op wat je draagt. Een groen pak kan bijvoorbeeld prima met een paar opvallende kleurrijke schoenen of een ander leuk detail. Zorg er wel voor dat je het geheel qua kleuren en prints rustig houdt.

Een volledig zwart pak is niet echt een optie voor Tenue de Ville, maar een kleurtje is dus zeker wel een optie. Waar je ook voor kunt gaan, is een nette chinobroek in combinatie met een mooie blouse en bretels. Wat betreft schoenen kies je binnen deze stijl nog steeds voor nette schoenen. Andere casual schoenen, zoals sneakers, zijn niet echt welkom wanneer deze dresscode op de uitnodiging vermeld staat.

White tie of black tie als dresscode voor bruiloft

Tot slot kan het ook voorkomen dat je voor een bruiloft wordt uitgenodigd waar de dress code ‘white tie’ of ‘black tie’ is. In het geval van white tie moet je er rekening mee houden dat het bruidspaar verwacht dat je zeer formeel gekleed gaat. Je ziet deze dresscode bijvoorbeeld vaak op gala’s waar de mannen een rokkostuum (jacquet met broek) dragen met een wit overhemd en een wit pochet. Qua schoenen ga je het liefst voor dichte zwarte lakschoenen en je kunt zelfs voor een hoed als accessoire gaan.

White tie komt niet heel vaak voor op bruiloften, maar het iets mindere formele broertje black tie wel. Binnen deze dresscode worden mannen geacht een zwarte smoking te dragen met een mooie zwarte vlinderdas. In sommige gevallen is een dun sjaaltje of een stropdas ook zeker een goed idee. Wat betreft schoenen zit je met zwarte lakschoenen ook binnen deze dresscode veilig, hoewel je ook kunt gaan voor schoenen van bijvoorbeeld fluweel. Dat is misschien even wat anders dan een groen pak, maar wel hartstikke classy!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws