Aan deze dresscode moet je voldoen als je de Queen ontmoet

Een sweater is not done.

Dat de royals niet zomaar in een spijkerbroek naar een koninklijk event gaan spreekt voor zich. De leden van de koninklijke familie hebben altijd een dresscode waar ze zich aan moeten houden, maar wist je dat gasten van de royals zich ook aan bepaalde regels wat kleding betreft moeten houden?

Regels

Wist je dat leden van het Britse koningshuis niet voor zes uur 's avonds diamanten mogen dragen? En wist je dat ze tijdens het reizen altijd een zwarte outfit bij de hand moeten houden? Er gelden behoorlijk wat regeltjes voor de royals, waar ze inmiddels waarschijnlijk wel aan gewend zullen zijn.

Maar ook gasten van de koninklijke familie moeten rekening houden met de strenge dresscode-regels. In een video op het YouTube-kanaal van The Royal Family's Channel, vertelt Lucy Hume (hoofdauteur van Debretts) dat er strenge regels zijn voor gasten die de Queen of een ander koninklijk lid ontmoeten.

Black tie

Bij formele evenementen moet je er bijvoorbeeld 'piekfijn' uitzien, wat betekent dat niet zomaar een feestjurk volstaat. “Je zou rekening kunnen houden met een dresscode zoals 'white tie', die vergelijkbaar is met de dresscode 'black tie' die we vaak zien op de rode loper”, legt Lucy uit. “Maar de vlinderdas voor mannen moet dan wel weer wit zijn, en het jasje moet een vleugelkraag hebben. Vrouwen worden meestal verwacht een lange formele avondjurk te dragen.”

Een smokingjasje met een zwarte vlinderdas volstaat ook voor mannen. Vrouwen mogen ook een broekpak of cocktailjurk dragen. En wat nou als er een iets minder chique evenement op de planning staat zoals een bezoek aan een stichting bijvoorbeeld? “Dan draag je wat je gewend bent om naar kantoor te dragen. Smart casual”, aldus Lucy.

Katy Perry en Natasha Poonawalla ontmoeten prins Charles. Beeld: BrunoPress
Queen Elizabeth bij een ontmoeting met Bill Gates. Beeld: BrunoPress

Formeel

En dan bestaat er ook nog de kans dat je wordt uitgenodigd op Buckingham Palace. Met wat voor dresscode je dan rekening moet houden? Iets formeels, maar niet zo formeel als 'black tie' – iets wat lijkt op wat je naar een bruiloft zou dragen. Een jurk tot over de knie bijvoorbeeld.

“Er zijn bepaalde evenementen binnen het formele sociale seizoen, bijvoorbeeld Royal Ascot, die voorschrijven dat de jurken van vrouwen onder de knie moeten komen en de schouders bedekt moeten zijn”, zegt Lucy. Kortom, het komt erop neer dat je je zo ingetogen mogelijk kleed, zonder al te veel 'huid' te laten zien. Weten we dat ook weer, nu maar wachten op een uitnodiging van Her Majesty.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws