5 mythes over rimpels die niet waar zijn – en wat je wél moet doen

Dit is de zin én onzin van huidveroudering.

Ouder worden we allemaal en daarbij ontstaan nou eenmaal ook de nodige rimpels. We smeren ons een ongeluk met allerlei dure anti-aging crèmes, gaan soms misschien voor botox en fillers om de plooien tegen te gaan of kiezen ervoor om zelfs helemaal niet meer te lachen. Maar of dat het nou wel waard is? We nemen vijf veelgehoorde beweringen over rimpels onder de loep.

1. Rimpels zijn grotendeels erfelijk

Je hebt hoogstwaarschijnlijk je haarkleur of je persoonlijkheid van je ouders gekregen, maar rimpels? Nee, die zijn niet erfelijk bepaald. “Als het op rimpels aankomt, zijn er andere factoren die veel meer impact hebben dan genetica. Zo is tot negentig procent van zichtbare huidveranderingen het gevolg van schade door de zon”, legt Dr. Ivona Percec, arts bij Penn Plastic Surgery, uit.

2. Door dat ene perfecte product, kun je rimpels tegengaan

Ieders huid is anders. Daarom kan het ene huidverzorgingsproduct bij je zus helpen, maar werkt het niet voor jou. Het is vooral een kwestie van proberen. Probeer echter niet direct een aantal verschillende nieuwe producten uit, maar laat je huid eerst wennen en kijk wat het met je huid doet als je iets nieuws introduceert. Kies voor huidverzorging waar retinol, antioxidanten en peptides in zitten. Zo krijg je een blije huid en een blije huid houdt rimpels langer weg.

3. Een duur product is altijd beter

Omdat rimpels onvermijdelijk zijn, hebben veel bedrijven behandelingen gecreëerd die beweren je huid glad en kreukvrij te maken – sommige met een flink prijskaartje. Maar dat is echt niet nodig. De meest effectieve huidverzorgingsroutines zijn minimaal en het wordt aangeraden om zo min mogelijk producten te gebruiken. Dit is uiteindelijk een stuk beter voor je huid.

4. Hydrateren gaat rimpels tegen

Je huid wat liefde geven door middel van een hydraterende crème is een must, maar het zal niet voorkomen dat rimpels ontstaan. “Wanneer je een vochtinbrengende crème aanbrengt, houdt deze het water in je huid vast, waardoor de huid gehydrateerd en voller blijft. Dit kan je rimpels minder zichtbaar maken, maar het zal niet voorkomen dat ze in de eerste plaats ontstaan”, zegt Dr. Percec.

5. Zonnebrandcrème hoef je alleen te gebruiken als het zonnig is

Als het een zonnige dag is, voel je aan je huid wel dat het nodig is om zonnebrandcrème aan te brengen. Maar ook tijdens bewolkte dagen en zelfs in de herfst en winter is het belangrijk om zonnebrandcrème te dragen. Zonnebrandcrème vermindert niet alleen de kans op huidkanker, het is ook een van de meest effectieve anti-aging producten die er is. Smeren maar!

Bron: Penn Medicine | Beeld: iStock

Laatste nieuws