Fonkelende tiara's, Máxima heeft er genoeg van liggen in de kluis. Maar er kan er maar één de grootste glimmer zijn.
We gokken dat het Stuart-diadeem kans maakt op die titel. Deze tiara heeft een royaal formaat, glanst als geen ander en bevat bovendien een van de meest zeldzame diamanten uit de koninklijke geschiedenis. Helaas haalt Máxima 'm niet vaak tevoorschijn. De eerste en enige keer dat we de Stuart-tiara in zijn volle glorie zagen, was tijdens een staatsbanket in Buckingham Palace in 2018.
Een prachtige gelegenheid om de tiara eens te showen, want de joekel van een diamant heeft een Engelse geschiedenis. De 40-karaats diamant werd in de zeventiende eeuw gekocht door Queen Mary II van Engeland, de echtgenote van de Nederlandse stadhouder-koning Willem III. Na hun beider overlijden kwam de edelsteen terecht bij de Oranjes. Jaren later werd de diamant gebruikt in het diadeem dat voor de inhuldiging van Wilhelmina werd vervaardigd: de Stuart-tiara was geboren.
De dochter van koningin Wilhelmina was ook dol op deze spetterende tiara. Juliana droeg hem onder andere naar een gala ter ere van haar inhuldiging, tijdens de bruiloft van koningin Margrethe van Denemarken en, net als Máx decennia later, tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.
Prinses Beatrix leek minder enthousiast over de Stuart-tiara. Volgens The Court Jeweller is onze voormalige koningin nooit vereeuwigd met dit diadeem.
De vreugde onder de liefhebbers van royal bling was dan ook groot toen koningin Máxima de tiara tijdens een bezoek aan Luxemburg voor het eerst in jaren weer liet luchten. Zij droeg 'm toen echter zonder de Stuart-diamant (veel tiara's zijn aanpasbaar). Toegegeven, ook zonder die 40 karaat extra is het een mooi juweeltje.
Juist dat hij in de laatste vijftig jaar zo weinig gezien is, maakt de Stuart-tiara extra bijzonder. Nu we er met prinses Amalia een nieuwe tiara-drager in de koninklijke familie bij hebben, leeft de hoop op dat het diadeem weer wat vaker uit de kluis gehaald wordt. Tijd om weer eens een staatsbezoek aan het VK te plannen?
Bron: The Court Jeweller, Vorsten | Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons
- Bron: NL Beeld / Brunopress