Maakt het leven mooier

Het bloemstuk op de kist van Queen Elizabeth had een bijzonder detail

De bloemen zijn afkomstig uit verschillende tuinen.

Royal funeral of Queen Elizabeth II

Na een ceremonie in Westminster Abbey wordt Queen Elizabeth vandaag naar haar laatste rustplaats gebracht. Op de kist lagen de kroonjuwelen, een kleurrijk bloemstuk en... een handgeschreven briefje. 

Uitvaart Queen Elizabeth

Mariniers die de kist trokken, veel doedelzakken en een bomvolle Westminster Abbey met een hoop bekende royals. Voor de uitvaart van koningin Elizabeth werd geen moeite gespaard. Hoewel de grote ceremonie en processie door de stad een spectaculair gezicht waren, zijn er nog een paar details die ook niet vergeten mogen worden.

Zo had het bloemstuk op de kist een bijzondere betekenis. De bloemen zijn namelijk persoonlijk uitgekozen door haar zoon, koning Charles. De bloemen komen uit de tuin van Buckingham Palace, Clarence House en Highgrove House. In het midden van het bloemstuk zit ook rozemarijn en mirte, twee planten met een bijzondere betekenis.

Zo staat rozemarijn voor herinnering en mirte voor een gelukkig huwelijk, wat een verwijzing is naar Elizabeths huwelijk met Phillip. Zij waren ruim zeventig jaar getrouwd. De mirte in het rouwboeket is bovendien gegroeid uit een stekje van het bruidsboeket van de koningin.

Persoonlijke brief

Tussen het bloemstuk was voor de oplettende kijker ook een klein briefje te zien. Deze is door koning Charles persoonlijk geschreven. In loving and devoted memory, was daarop te lezen.

Kist van lood

De kist zelf is ook bijzonder: die is namelijk ruim 30 jaar geleden al gemaakt. Waarschijnlijk niet met het idee dat de koningin toen snel zou komen te overlijden, maar wel om goed voorbereid te zijn. De kist is gemaakt van Brits eikenhout en is van binnen bekleed met lood en is daarom extra zwaar – vandaar dat er 8 militairen nodig waren om de kist de kerk binnen te dragen. De loden voering is een koninklijke traditie. Het voorkomt dat vocht de kist binnendringt, waardoor het lichaam geconserveerd blijft.

Bron: Blauwbloed.eo | Beeld: BrunoPress