Droombaan: tiara’s uitzoeken voor Downton Abbey

Hoe komen de Crawleys aan al hun bling? Zó dus!

Wat ons betreft is Downton Abbey niet compleet zonder luxueuze fashion en flinke dosis vintage juwelen. Van parelkettingen tot diamanten tiara’s, ook in de nieuwste film, A New Era, krijgen we genoeg glimmers te zien – en niet alleen bij de adellijke Ladies! Maar wie is toch diegene met de felbegeerde baan om al die antieke pracht en praal te verzamelen? Beau Monde sprak met the one and only Anna Robbins, kostuumdesigner van Downton Abbey.

Dream job: de ekster uithangen voor Downton

Het klinkt als een droombaan, tiara’s en andere blingbling uitzoeken voor een van de meest geliefde kostuumdrama’s aller tijden. Anna Robbins is al jarenlang de kostuumdesigner voor Downton Abbey en mag deze glamorous taak op zich nemen. Eerder vertelde ze al in gesprek met Beau Monde dat ze het liefst in ieder kostuum een authentiek detail verwerkt, om de jaren 20-kostuums zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen. En ook wat sieraden betreft houdt ze ervan om originele exemplaren uit de roaring twenties te gebruiken.

Die juwelen zijn dan meestal afkomstig uit privécollecties. “Originele juwelen kunnen we vaak lenen voor onze hoofdrolspelers, van broches tot tiara’s”, aldus Robbins. Voor de sieraden die niet oorspronkelijk uit de vorige eeuw komen heeft de kostuumdesigner een ander vast adres.

De echte juwelier van de Crawleys

“Ik werk samen met een fantastisch duo, Sophie en Collin, die een sieradenbedrijf hebben. Zij zorgden voor 99% van de juwelen in de film A New Era, dat ging om honderden en honderden items”, vertelt Anna Robbins. “Hun assortiment is geweldig, hun kennis over het tijdperk is fantastisch, en ze zijn er bovendien heel goed in om mijn neergekrabbelde notities te ontcijferen over wat ik precies zoek.”

MetAllen Leech als Tom Branson en Tuppence Middleton als Lucy Smith in DOWNTON ABBEY: A New Era, een Focus Features release. Credit: Ben Blackall / © 2022 Focus Features, LLC

Een van de tiaramomenten in de film is de prachtige society wedding van Tom en Lucy. Maar door een verrassende wending mag – spoiler alert – ook kokkin Mrs. Patmore een tiara opzetten. “Lesley Nichol, die Mrs. Patmore speelt, heeft altijd al gezegd dat ze ook eens een tiara wilde dragen, en nu kon dat! Het was het eerste accessoire dat we voor deze scène vonden”, vertelt Robbins enthousiast.

Kers op de taart

Als kostuumdesigner kijkt Anna Robbins eerst naar de kleding, dan naar de accessoires. “Al is er soms ook een key piece van een juweel waar ik dan de rest van de outfit omheen bedenk. Maar over het algemeen begin ik met de kleur, pasvorm en stoffen, daarna met de icing on the cake, zoals hoeden, handschoenen en sieraden”, laat ze ons weten.

Ook zo’n zin gekregen om Downton Abbey: A New Era (opnieuw) te kijken? De film is nú overal verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Wij bellen de butler voor tea en zetten hem nog een keertje aan.

Beeld: Downton Abbey via BrunoPress

Laatste nieuws