Iconische parelsnoer Queen Elizabeth nu bij prinses Kate

Dit is de reden dat de Queen bijna dagelijks dezelfde parels droeg.

Het iconische parelsnoer van Queen Elizabeth? Die lijkt nu in de juwelenkist van prinses Kate te liggen. Het paleis bevestigt dat de prinses van Wales inderdaad dit beroemde sieraad draagt.

Parelketting van de Queen

Bijna net zo onafscheidelijk als de Queen en haar corgi’s: de Queen en haar parelsnoeren. Een van haar favoriete exemplaren lijkt Elizabeth nagelaten te hebben aan Kate Middleton. De prinses van Wales werd afgelopen weekend bij een lunchreceptie in Buckingham Palace gezien met een parelketting die royalty-watchers meteen herkenden als die van de Queen herself.

De prinses van Wales in Buckingham Palace, 17 september. Beeld: BrunoPress

Het paleis bevestigt dat het driedubbele parelsnoer inderdaad eerst aan de Queen toebehoorde.

De Queen met de parelketting tijdens een van haar laatste openbare verschijningen – een bezoek aan het Thames Hospice in juli 2022. Beeld: BrunoPress

Eerbetoon

Prinses Kate wordt de laatste dagen voortdurend met sieraden van haar overleden schoongrootmoeder gespot, een very royal way om een eerbetoon te brengen. Opvallend is dat alle juwelen die Kate draagt parels bevatten. Traditioneel gezien zijn dit de enige edelstenen die tijdens de rouwperiode van de royals gedragen worden – ze zouden dan ook symbool staan voor tranen. Na het overlijden van haar geliefde prins Albert droeg Queen Victoria (1819 – 1901) zelfs de rest van haar leven alleen nog maar parels.

Elke dag parels

Ook voor Queen Elizabeth waren parels vaste prik, maar dat had dan weer niets met rouw te maken. Volgens de koninklijke etiquette is het not done om voor zes uur ’s avonds diamanten te dragen, maar parels worden gezien als een prima keuze voor overdag. Bovendien begon Queen Victoria (daar is ze weer) ooit met de traditie om haar dochters en kleindochters ieder jaar op hun verjaardag een parel te geven, zodat ze er op hun achttiende verjaardag genoeg zouden hebben voor een parelsnoer. Deze traditie zetten de ouders van Queen Elizabeth ook voort, al lieten zij hun dochters wat sneller parels verzamelen: voor elke verjaardag kregen ze er twee. Toen haar ouders gekroond werden in 1937, kreeg Elizabeth ook een eigen parelsnoer.

Prinses Elizabeth (rechts) en haar moeder bij de kroning van haar vader, 1937. Mét drie rijen parels. Beeld: BrunoPress

Een mooie familietraditie, maar volgens Sam Cohen, voormalig assistent-privésecretaris van de Queen, had Elizabeth vooral een praktische reden om iedere dag dezelfde parelsnoer te dragen. “Ze was eigen helemaal niet geïnteresseerd in materiële zaken. Daarom droeg ze elke dag dezelfde parelketting.” En dat terwijl ze een koninklijke schatkist waar je U tegen zegt tot haar beschikking had. Prinses Kate is daarentegen wél van de variatie, dus we vermoeden niet dat de parelketting nu elke dag gedragen gaat worden. Het is in ieder geval een betekenisvol erfstuk om uit de kluis te halen bij speciale gelegenheden, zodat Queen Elizabeth er toch nog een beetje bij is.

Bron: PEOPLE, Marie Claire UK, Metro UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws