Het geheim achter de prachtige kostuums in Downton Abbey

Beau Monde sprak met Anna Robbins, kostuumdesigner voor Downton Abbey. 'Ik zie van meters afstand wat een 'Lady Mary'-kledingstuk is.'

Van de schitterende avondjurken van de Ladies tot de strakke uniformen van het downstairs personeel: kostuumdesigner Anna Robbins zorgt ervoor dat élke outfit in Downton Abbey tot in de puntjes is verzorgd. Beau Monde sprak haar over de prachtige jaren ’20-kostuums uit de nieuwste film, Downton Abbey: A New Era.

Wat maakt de outfits nu zo’n succes?

Waar in sommige kostuumdrama’s de outfits iets te kitsch of te modern overkomen, lijkt dit bij Downton Abbey nooit het geval. Hoe weten Anna Robbins en haar team zulke overtuigende kostuums neer te zetten?

“Ik gebruik graag originele stukken, die bijna in een museum thuishoren”, vertelt de costumière. “Vooral avondkleding voor vrouwen uit die tijd is goed bewaard gebleven.” Sommige japonnen van Lady Mary of Lady Edith komen dus écht uit de jaren twintig (en dat is helaas te ruiken, verklapte Lady Mary-actrice Michelle Dockery eerder in een interview). In elk kostuum dat wel nieuw wordt gemaakt, probeert Robbins alsnog een origineel vintage detail aan te brengen. “Als designer gebruik ik het liefst iets vintage in ieder kostuum, omdat het dan meer authenticiteit uitstraalt. Al is het maar een knoop of het borduurgaren.”

Kostuumdesigner Anna Robbins. Beeld: James Gifford, Mead Photography

Lust voor de modeliefhebber

De jaren ’20-kostuums in Downton Abbey zijn altijd al een feestje voor de fashion lover geweest, maar de nieuwste film in de serie heeft nóg meer te bieden. Omdat we de familie Crawley niet alleen in Engeland, maar nu ook in Frankrijk volgen, krijgen we plotseling te maken met zomerse Riviera-mode. En wanneer filmsterren hun entree maken in de Abbey, worden we getrakteerd op glamorous Hollywood-looks en kostuums uit wéér een ander tijdperk. Daarnaast hebben we ook nog de gebruikelijke fonkelende avondjurken én een grote bruiloftsscène. Een lust voor het oog, maar die grote variatie kan geen makkie voor de kostuumdesigner zijn geweest.

Nieuw kleurenpalet

Het was inderdaad veel werk, maar Anna Robbins heeft er ontzettend van genoten om alle Downton-sterren opnieuw te kleden. Vooral de Franse looks vond ze verfrissend, vertelt ze aan Beau Monde. “Het is zo’n ander kleurenpalet, er is een andere architectuur, een andere set, ander licht… Het was heel leuk om dat te contrasteren met de Abbey zelf in Engeland. Ook draagt Lady Edith voor het eerst een broek in de scènes in Frankrijk – een grote verandering op modegebied.”

Pastelkleuren, crèmetinten en luchtige stoffen staan centraal in de Franse garderobe van de Crawleys.
Credit: Ben Blackall / © 2022 Focus Features LLC

Make-over voor het personeel

Daarnaast kreeg de kostuumdesigner voor het eerst de kans om het personeel van het landhuis eens iets anders aan te trekken dan hun gebruikelijke uniformen. “Dat was zó leuk om te doen”, vertelt Robbins. “Lesley Nicol, die kokkin Mrs. Patmore speelt, heeft altijd gezegd dat ze ook eens een tiara wilde dragen. En nu kon dat. Het was zelfs het eerste accessoire dat we voor deze scene vonden. Voor het eerst mocht ze haar kapje omruilen voor diamanten.”

Keukenmeisje Daisy (Sophie McShera) en kokkin Mrs Patmore (Lesley Nicol) in hun gebruikelijke keukenkloffie. Credit: Ben Blackall / ©2022 Focus Features LLC

“We hebben Lesley Nicol trouwens nooit eerder zonder het kapje van Mrs Patmore op haar hoofd gezien. Elke keer bieden we een nieuw kapje aan, maar ze houdt het bij die ene”, lacht Robbins.

‘Typisch Lady Mary’

De serie Downton Abbey begint in het jaar 1912, inmiddels zijn we met de films in het jaar 1928 aanbeland. Hoe zorgt Anna ervoor dat de stijl van de personages zich blijft ontwikkelen? “Ieders stijl verandert gedurende de serie en de films. Ik ken de personages al zo lang en ik begrijp de personages en de acteurs met een half woord. Ik zie van meters afstand al wat een typisch ‘Lady Mary’-kledingstuk is”, vertelt Robbins ons.

Lady Mary (Michelle Dockery) in A New Era.
Credit: Ben Blackall / © 2022 Focus Features, LLC

“Bij de bestaande personages wordt er steeds weer voortgeborduurd op hun stijl: de sieraden die ze dragen worden bewaard en sommige daarvan worden keer op keer gedragen, zoals je dat ook in het echt doet met je favoriete juwelen. Sommige kostuums worden ook opnieuw gedragen. Outfits die tijdens key moments in beeld waren, ‘herhalen’ we liever niet, zo blijven ze echt verbonden aan één belangrijk moment. Maar als een kledingstuk maar heel kort in beeld is geweest, is het heel fijn om ze nog een keer uitgebreider in beeld te brengen, of om ze op een andere manier te stylen en te combineren.”

Even rondkijken

Dat de kostuums in het echt net zo prachtig zijn als op het witte doek, kunnen we bij Beau Monde bevestigen. Na ons gesprekje met Anna Robbins mochten we aantal van de filmkostuums met eigen ogen bewonderen.

Wat ons daarbij meteen opvalt, is hoe ontzettend gedetailleerd alle kostuums zijn. Pailletten, kraaltjes, kantwerk, borduursels: aan iedere centimeter stof is aandacht besteed. Misschien is dát nog een van de geheimen achter de geweldige Downton-outfits: de liefde voor vintage fashion spat ervan af.

Ook zo’n zin gekregen om het modefeest dat Downton Abbey heet (nog een keer) te kijken? De film Downton Abbey: A New Era is vanaf nu overal verkrijgbaar op DVD en Blu-ray!

Beeld: Ben Blackall / ©2022 Focus Features LLC, James Gifford – Mead Photography

Laatste nieuws