Achter de schermen bij Downton Abbey: ‘Carson’ en ‘Baxter’ vertellen

Beau Monde sprak met Jim Carter (butler Carson) en Raquel Cassidy (Miss Baxter) over filmen in Frankrijk, liefde op de set en hun Downton-personages. "Carsons routine is zó saai."

Beau Monde mocht deze zomer een exclusief kijkje achter de schermen nemen bij Downton Abbey: A New Era. Op het prachtige landgoed Wrest Park vertellen acteurs Jim Carter (butler Carson) en Raquel Cassidy (Miss Baxter) over filmen in Frankrijk, liefde op de set en in het script én hun personages.

Naar Zuid-Frankrijk

Iedereen die A New Era al gezien heeft, weet: dit is echt een film om bij weg te dromen. Niet alleen vanwege de heerlijke verhaallijnen, schitterende kostuums en glamour waar Downton om bekendstaat, maar ook vanwege het uitstapje dat de cast naar Zuid-Frankrijk maakt. Daar waren de acteurs zelf ook behoorlijk mee in hun nopjes.

“Ik vond het fantastisch dat ik naar het Zuid-Frankrijk mocht gaan!”, vertelt Jim Carter aan Beau Monde. “Voor hetzelfde geld was de gepensioneerde Carson altijd in zijn moestuintje blijven zitten, mopperend over zijn groenten.” Door de coronapandemie bleef het wel lang spannend of de Franse scènes daadwerkelijk in de Riviera gefilmd konden worden. “Er was een back-upplan om het deel van de film dat zich in Zuid-Frankrijk afspeelt in Schotland te filmen, waar het koud en grijs was. Schotland is prachtig, maar het is géén Zuid-Frankrijk. Pas twee weken van tevoren hoorden we dat we echt konden gaan. Het regende hier pijpenstelen, in Frankrijk was het stralend weer. Dus we waren echt heel blij. Het was leuk om in Frankrijk te filmen want we waren voornamelijk buiten, je krijgt veel te zien van de Middellandse Zeekust in de zomer… Hemels!”

Phyllis Logan (Mrs. Hughes) en Jim Carter (Mr. Carson) in Downton Abbey: A New Era © 2022 Focus Features, LLC

Liefde in het script & op de set

Downton Abbey is niet compleet zonder liefdesverhalen, die we gelukkig ook in de nieuwste film volop te zien krijgen. Raquel Cassidy is dolblij dat haar personage, Miss Baxter, eindelijk geluk heeft in de liefde. “Dat was echt heel leuk, ook al brengen Baxter en haar geliefde Mr. Molesley het grootste deel van de film apart van elkaar door. Het was voor Baxter geweldig geweest als ze Molesley in haar koffer mee had kunnen nemen. De reis naar Frankrijk moesten we volgens onze historisch adviseur vergelijken met een reis naar de maan, zo’n afstand leek het in die tijd”, vertelt Raquel over de love story van haar personage. Ze is héél blij met hoe de film eindigt voor Miss Baxter.  “We hebben er lang op moeten wachten, maar het was het wachten waard!”

Raquel Cassidy (Miss Baxter) en Kevin Doyle (Mr. Molesly) in seizoen 6 van Downton Abbey. Beeld: BrunoPress

Over liefde gesproken…Jim Carter speelt in A New Era een scène met zijn real life echtgenote, Imelda Staunton. De butler wordt daarin per ongeluk aangezien voor de man van Imelda’s personage, barones Maud Bagshaw. “Dat was een goede grap van scenarioschrijver Julian Fellowes”, lacht Jim. “Het was voor Imelda en mij de eerste draaidag voor deze film. Zij speelde ook in de eerste Downton Abbey-film, maar daarin hadden we geen scènes samen. Heel soms waren we in dezelfde ruimte maar we hadden geen gesprek met elkaar. Dus zo’n kleine scene was ontzettend leuk om samen te doen.”

Hoe ‘Carson’ en ‘Baxter’ zijn ze zelf?

Of er een derde film komt waarbij Raquel en Jim nogmaals in de huid van hun personages kunnen kruipen, is nog niet bekend. Maar dragen ze butler Carson en Miss Baxter in het dagelijks leven ook een beetje bij zich?

Net als Carson heeft Jim Carter in ieder geval groene vingers. “Wat mijn vrouw Imelda en ik het liefste doen, is samen tijd doorbrengen in onze tuin. Waar we ook heengaan, we zijn altijd blij om weer thuis te komen.” Hoe zit het verder met de gelijkenissen? “Ik kan net als Carson een fles wijn openen. Ik kan een fles wijn serveren. In tegenstelling tot mijn personage kan ik ook een fles wijn drinken”, grapt Jim Carter. Hij geeft toe dat hij niet zo stipt is als de beroemde Downton-butler. “Ik heb een hekel aan routine, het is zó saai, Carson kan niet zonder routine. Maar we geloven allebei in beleefdheid, wat dat betreft lijken we wel op elkaar.”

“Miss Baxter is extreem georganiseerd. Ze is iemand op wie ik af zou stappen als ik iets gefikst wil hebben. Zo ben ik zelf helemaal niet, ik zou niet weten wat ik moest doen”, geeft Raquel Cassidy toe over haar jaren ’20 alter ego. “Het is niet heel moeilijk voor me om in haar huid te kruipen, maar ze heeft een aantal kwaliteiten die ik zelf graag zou willen hebben en ik vind het geweldig om in haar schoenen te stappen.”

Ook zo’n zin gekregen om Downton Abbey: A New Era (nog een keer) te kijken? De film is nú overal verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. Bel de butler voor tea en houd beaumonde.nl in de gaten voor nog meer kijkjes behind the scenes!

Beeld: Universal, BrunoPress, © 2022 Focus Features, LLC

Laatste nieuws