Huidtherapeut Carol over starten met het verbeteren van je huid

'Je kunt beter nu beginnen dan in de zomer.'

Een stralende, gezonde huid hebben we allemaal wel op onze beauty wish list staan. Maar hoe begin je met het verbeteren van je huid? Carol Kuijs, huidtherapeut en praktijkmanager van Huidzorg Houten, vertelt aan Beau Monde hoe je dat aanpakt. De herfst is daarvoor het ideale seizoen. “Je kunt beter nu beginnen dan in de zomer.”

Van de Wadden tot Zuid-Limburg

Huidverbetering is écht mogelijk, en Carol kan het weten. “Acne en huidveroudering veelvoorkomende huidaandoeningen die we behandelen. Dat pakken we onder andere aan met de producten van ZO Skin Health.”

Huidzorg Houten, de kliniek waar ze werkt, staat landelijk bekend als een expert op het gebied van de behandeling van wijnvlekken met IPL (Intense Pulsed Light of lichtflitstherapie). “Mensen komen uit het hele land voor die behandeling naar ons, van de Waddeneilanden tot het zuiden van Limburg. Daardoor voelen we ons altijd heel erg vereerd”, vertelt de huidtherapeut.

Oorzaak van het probleem aanpakken

Als een van de eerste klinieken in Nederland besloot Huidzorg Houten de huidverbeteringsproducten van ZO Skin Health in te zetten. “Bij Huidzorg Houten willen we altijd de oorzaak van het probleem aanpakken. Hoe kunnen we weer een gezonde huid bereiken? Dat is precies de filosofie die ZO Skin Health ook heeft”, licht Carol toe. “In de praktijk hoor ik vaak: ‘Ik heb hier al zo lang last van, het zal wel bij mij horen.’ Vaak zijn cliënten verbaasd als blijkt dat we het probleem toch kunnen verhelpen door echt te kijken naar de fysiologie van de huid. Daar helpt ZO Skin Health ook heel erg bij. Wij kijken echt naar hoe de huid is opgebouwd en in welke huidlaag of in welk weefsel het probleem zit. Daardoor zijn eigenlijk heel veel huidproblemen logisch te verklaren en kunnen we ze ook heel gericht oplossen”, laat de huidtherapeut enthousiast horen. “Wat het voor mij heel fijn maakt om met dit merk te werken, is dat het echt doet wat het belooft. Je weet dat wat je gaat doen ook echt effect gaat hebben.”

Beginnen met huidverbetering

Veel mensen denken dat een huidaandoening bij hen hoort en dat er niets aan te doen valt, vertelt Carol. “Mensen zoeken vaak heel lang naar de holy grail. Dan kijk je in de drogist of misschien eens bij de apotheek. Vaak word je dan toch steeds weer teleurgesteld. Ik heb vaak cliënten die eigenlijk heel sceptisch zijn als we dan wéér over producten beginnen. ‘Waarom zou dit dan wel helpen? Ik heb al zoveel geprobeerd’ vragen ze zich af. Maar de producten van ZO Skin Health zijn een behandeling op zich.” De huidtherapeut geeft een duidelijk voorbeeld: “In het voorjaar kwam er een cliënt bij ons voor een IPL-behandeling tegen roodheid. Daar zou ze pas na de zomervakantie mee beginnen. Wel begon ze alvast met de ZO Skin Health-producten tegen roodheid. Eerst dachten we dat ze vier tot zes IPL-behandelingen nodig zou hebben om de roodheid te verminderen, maar dit aantal bleek een stuk lager te liggen nadat de huidconditie door de producten al aanzienlijk verbeterd was. Niet alleen heb je soms minder behandelingen nodig: een gezonde huidconditie zorgt er ook voor dat een behandeling beter werkt én de effecten langer aanhouden.”

Alles telt mee

De eerste stap richting huidverbetering is het opstellen van een behandelplan. Daarbij wordt altijd gekeken naar de algehele gezondheid, legt de huidexpert uit. “We vragen dus ook naar eetpatroon, rookgedrag en stressniveaus. Stress leidt namelijk tot veel cortisol in het bloed, een hormoon dat direct verband houdt met de talgproductie. We kijken dus echt naar het totaalplaatje.” Dat is volgens Carol niet alleen van belang voor een doelgericht behandelplan, maar ook om de verwachtingen goed af te stemmen. “Rimpels verhelpen als je je hele leven elke dag een pakje sigaretten hebt gerookt, is toch anders dan wanneer je nooit een sigaret hebt aangeraakt.”

Die enorm persoonlijke aanpak onderscheidt Huidzorg Houten, benadrukt Carol. “We leveren altijd maatwerk. Een huid verandert continu. Per cliënt trekken we extra tijd uit om de huid in kaart te brengen en na iedere behandeling te kijken of het plan nog past of dat er wijzigingen, zoals andere producten, nodig zijn. ‘We doen het zoals altijd’ gaat bij ons niet op. Iedere keer dat je binnenkomt, word je met een vertrouwde, maar frisse blik behandeld.”

Hoelang duurt het totdat je resultaat ziet?

Als het behandelplan klaarligt, kan de huidverbetering écht beginnen. Maar hoelang duurt het eigenlijk voordat je resultaat ziet?  “Vaak merk je vrij snel een reactie. Dat kan eerst ook roodheid of schilfering zijn, maar dat betekent dat de huid zich vernieuwt”, legt de huidtherapeut uit. “Die fase duurt doorgaans zes weken, maar het kan ook twintig weken duren, afhankelijk van hoe intensief het protocol is dat je volgt en hoe de huidconditie is. Een huid doet er 28 dagen over om zich te vernieuwen. Meestal moet de huid zich meerdere keren vernieuwen voordat je resultaat ziet. Na zes weken ga je vaak de eerste resultaten zien. En bij iedere nieuwe huidcyclus zie je verbetering. Je moet dus niet te vroeg de handdoek in de ring gooien.”

Uiteraard zorgt het huidteam ondertussen voor de nodige steun.  “Ik vergelijk het altijd met naar de tandarts gaan. Je gaat misschien een keer per jaar voor een controle, maar je poetst je tanden elke dag. Zo zien wij het ook. Doe elke dag je skincare routine en kom dan af en toe voor een behandeling om je huid verder te verbeteren.”

Nieuwe aanvulling

“Binnenkort gaan we ook starten met een nieuwe peeling van ZO Skin Health, de 3 Step Peel“, vertelt Carol enthousiast. “Deze peeling werkt ook op de lederhuid, waar zich ook fijne lijntjes bevinden. Wij willen de peeling gaan inzetten tegen huidverkleuringen en beschadiging door de zon. De peeling heeft een zeer hoog aandeel retinol, waar de huid flink van gaat schilferen. Daarna komt er een mooie, nieuwe, gladde en gezonde huid onder tevoorschijn. Een prachtige aanvulling op bestaande behandelingen voor mensen die last hebben van huidverkleuringen als melasma.”

Mocht je al langere tijd een huidverbeteringsbehandeling overwegen, dan is nu het moment, tipt Carol. “Het najaar is het ideale seizoen om met zulke intensievere behandelingen te starten. Dus twijfel je al langer, begin dan nu!”

Favoriet van de huidexpert

Carol helpt al haar cliënten aan een stralende huid, maar hoe zorgt ze voor haar eigen skin? “Mijn favoriete product is Wrinkle + Texture Repair van ZO Skin Health”, geeft ze prijs. “Dat is een product met 0,5% retinol, die wordt afgegeven tot in de lederhuid. Omdat de retinol zo diep doordringt, heeft het product een mooi effect op fijne lijntjes, maar ook op de talgklier. Ik heb zelf een vettere huid, dus ik zet dit product onder andere in voor talgregulatie. Sinds ik dit product ben gaan gebruiken, is mijn huidstructuur heel fijn, mijn pigment is geëgaliseerd en mijn talgproductie is lager, waardoor ik minder last heb van puistjes. Ik durf gewoon weer zonder make-up de deur uit, dat is voor mij echt wel een game changer.”

Dit artikel is in samenwerking met ZO Skin Health tot stand gekomen.

Laatste nieuws