In deze branches wordt hard gewerkt aan de vrouwenemancipatie

Door de talloze gesprekken over taboes die doorbroken moeten worden, lijkt een begrip als vrouwenemancipatie naar de achtergrond te verdwijnen. En dat terwijl de loonkloof nog altijd niet is opgelost. Een lichtpuntje? We zien steeds meer vrouwen die er keihard aan werken om het salarisgat te dichten en die daarmee het goede voorbeeld geven (ook voor mannen!). Vooral in deze branches vinden we een hoop vrouwelijke uitblinkers.

Succesvolle vrouwen op de beurs

“Wetenschap bewijst: vrouwen zijn écht betere beleggers”, kopte RTL Nieuws vorig jaar. Het is jammer dat niet meer vrouwen beleggen, want ze beschikken simpelweg over meer eigenschappen om succesvol op de beurs te kunnen zijn. Beleggende vrouwen denken verder vooruit dan hun mannelijke collega’s, zijn niet zo impulsief en laten zich minder meeslepen door de wassen neus van snelle winst. Niet zozeer gericht op dividend, maar op de lange termijn. Wie benieuwd is naar de praktijk, kijkt op https://beleggen.info. 

Succesvolle vrouwen in het voetbal

Er wordt steeds gekeken naar de Oranje Leeuwinnen als het gaat om emancipatie op het voetbalveld. Terecht, maar langs de lijn is deze wereld ook aan het veranderen. Vera Pauw en Sarina Wiegman zijn de tactische breinen achter de nationale teams van respectievelijk Ierland en Engeland, waarvan de laatste onlangs Europees Kampioen werd. Ook op bestuurlijk vlak is er beweging: bij ’s lands grootste club Ajax is Susan Lenderink de financieel directeur. Overigens verwachten we op het WK van Qatar de eerste drie vrouwelijke scheidsrechters die 22 hollende adrenalinebommen en hun stampende coaches in het gareel moeten houden. Ze luisteren naar de namen Yoshimi Yamashita (Japan), Stéphanie Frappart (Frankrijk) en Salima Mukansanga (Rwanda). 

Succesvolle vrouwen in de politiek

De huidige, eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam heet Femke Halsema. Dat is na een ellenlange lijst met kanonnen als Ed van Thijn, Lodewijk Asscher, Job Cohen en Eberhard van der Laan een hele opgave, maar Halsema heeft haar plek daarin gevonden. Al wachten we nog altijd op de eerste vrouwelijke premier in Nederland, iets waarop andere Europese landen toch echt beter scoren. De wereld wacht bovendien ook nog op de eerste vrouwelijke president van Amerika. Wel hebben we daar Kamala Harris, de eerste vicepresident met Afro-Amerikaanse en Aziatisch-Amerikaanse roots en tegelijk de eerste vrouwelijke vicepresident – een voorbeeld voor velen.

Succesvolle vrouwen in talkshows

De meeste talkshows in ons land worden intussen gepresenteerd door vrouwen. Wellicht omdat ze zichzelf minder makkelijk laten meesleuren in discussies en dus objectiever kunnen zijn, of gewoon omdat er meer vrouwelijk talent is op dit gebied. De hegemonie van de Matthijs van Nieuwkerks en Jeroen Pauws van deze wereld is tanende. Eva Jinek, Sophie Hilbrand, Hélène Hendriks, Giovanca Ostiana, Linda de Mol, Leonie ter Braak, het zijn vertrouwde gezichten. Hoewel net als bij Italiaanse vrouwelijke premier Georgia Meloni niet iedereen gediend is van de ideeën van Angela de Jong – Marcel van Roosmalen noemde haar ‘Erdogan in een jurk’ – oefent zij hier veel invloed uit. En eerlijk is eerlijk: je hoort niemand klagen over ‘al die vrouwen op de buis’.

Dit artikel is een betaalde samenwerking | Beeld: Pexels

Laatste nieuws