Oei: Charles en Camilla krijgen eieren naar hun hoofd in York

Een ei hoort erbij, moet de demonstrant gedacht hebben.

Het Britse koninklijk paar had gisteren een bijzonder uitje. De dag begon heel gewoon (handjes schudden, wuiven, u kent het wel), en er langzaam werd toegewerkt naar de onthulling van een standbeeld van wijlen Queen Elizabeth. Onderweg ging het echter bijna mis, en moest de politie eraan te pas komen om een man naar de grond te werken.

Wandeltocht

Op dit moment zijn de royals voor een tweedaagse tour in het historische York. Dag één van de tour begon gisteren met een wandeltour door de zuidelijke regio van het centrum. Op beelden zien we hoe Charles en Camilla rustig staan te keuvelen met de locals, beetje handjes schudden, lachen om grappen en vriendelijk zwaaien naar alle vlaggetjes langs de weg.

Maar wanneer Charles in gesprek is met enkele plaatselijke community leaders, zien we op de video’s opeens een aantal dingen door het beeld vliegen.

Ei ei ei…

…en er waren een aantal mensen beduidend niét zo blij. Waar Charles heel strategisch met zijn rug naar een bordje met de tekst ‘niet mijn koning’ staat gedraaid, waren de eieren die hem om de oren vlogen iets minder makkelijk te negeren.

Of in elk geval: voor de rest van de aanwezigen. Waar de locals direct trachten de koning af te schermen en het aanwezige publiek met een luidkeels ‘shame on you’ de actievoerder uitjoelen, lijkt Charles zelf zich nergens druk om te maken. Die keuvelt gewoon door. Over een stiff upper lip gesproken, zullen we maar zeggen.

Op verdere beelden van het evenement is te zien hoe de eenzame actievoerder tegen de grond wordt gewerkt door drie politieagenten en uitgejouwd door het publiek. Zijn boodschap, dat het Britse koninkrijk gebouwd is over de lijken van jaren aan slavernij, was luid en duidelijk te horen. De eieren waren echter minder succesvol. Geen van de drie worpen wisten de koning namelijk te raken. Ook de andere aanwezigen kwamen er zonder struif in de haren vanaf.

Ei-nd goed, al goed.

De tour ging verder volgens plan. Bij de Yorkse kathedraal onthulde Charles het eerste beeld van Queen Elizabeth sinds haar overlijden. “Wijlen de koningin was gedurende haar leven altijd alert op het welzijn van haar mensen. Nu zal haar gelijkenis de plek overzien die de komende eeuwen bekend zal staan als Queen Elizabeth Square”, sprak hij bij de onthulling.

Hopelijk kunnen C&C de tour vandaag afsluiten zonder verdere boerderijproducten die in het rond vliegen.

Laatste nieuws