Willem-Alexander over koningschap: ‘Ik heb het prima naar mijn zin’

'Het is zo divers en leuk. Het is nooit een sleur.'

Willem-Alexander heeft het ‘prima naar zijn zin’ als koning, zo vertelt hij in het VPRO-jeugdprogramma Timmyland. In het programma richt presentator Tim den Besten zijn eigen land, – Timmyland dus – op. Eens bij de koning vragen hoe dat moet!

Elke dag is anders

In de allereerste aflevering van het kinderprogramma heeft Tim een gesprek met de koning op Paleis Huis ten Bosch. Hier praatten ze over wat het koningschap eigenlijk inhoudt, en wat de koning eigenlijk zelf van zijn rol vindt. “Het is zo divers en leuk. Het is nooit een sleur”, liet W.A. weten. Daarnaast vertelde hij dat het leven van een vorst er elke dag anders uitziet. “Elke dag ontmoet je andere mensen, elke dag zie je andere problemen langskomen, elke dag zie je fantastische dingen gebeuren”, aldus de koning.

Naast de mooie gebeurtenissen die Willem-Alexander mag beleven, is het leven als koning niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo horen er ook teleurstellingen bij. “Rampen waarbij je stil moet staan om mensen te troosten. Elke dag is anders.”

Niet de baas

Aangezien het concept van het programma gericht is op het oprichten van Timmyland, komt ook dit onderwerp aan bod tijdens het gesprek tussen Tim en W.A. Volgens de koning zou Tim namelijk ‘ongetwijfeld’ een goede koning zijn voor zijn land. “Ik neem aan dat je met serieuze voorbereidingen een goede start maakt. Maar uiteindelijk ben ik niet degene die dat bepaalt, dat zijn de inwoners van Timmyland”, aldus Willem-Alexander.

En hoewel W.A. onze koning is, legt hij in de aflevering uit dat hij niet degene is die de ‘baas’ is over Nederland. Dit zijn namelijk de minister-president en de ministers. Tim kan het daardoor ook niet laten om te vragen of de koning premier Rutte namens hem kan contacten voor een interview. “Ik bel hem wel even of beter, ik sms hem op zijn oude Nokia”, grapte de vorst. Toch heeft het geloond, want niemand minder dan minister-president Mark Rutte is in de volgende aflevering te zien. Die heeft vast ook niets te klagen over sleur…

Bron: Vorsten | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws