Canadese diva Celine Dion lijdt aan zeldzame ziekte

De zangeres deelde haar strijd in een emotionele video

Haar stem roert nog altijd miljoenen, maar met haar tour ging het de afgelopen jaren niet helemaal van een leien dakje. Niet alleen gooide de coronacrisis roet in het eten, maar ook werd de reeks concerten van Céline Dion geplaagd door uit- en afstel. Gisteravond bleek dat dit een bijzonder goede reden heeft: Dion lijdt namelijk al langere tijd aan een zeldzame zenuwziekte.

Zware periode

Al in 2014 zette de diva haar carrière on hold. Toen bleek namelijk dat haar man, René Angélil, aan kanker leed. Na een korte terugkeer op het podium, verdween Dion opnieuw uit de spotlights in 2016. Toen overleden zowel haar man, als haar broer.

In 2019 keerde de zangeres eindelijk terug in de spotlights met haar toepasselijk getitelde album Courage. Er stond een monstertour op het programma om het album over de hele wereld ten gehore te brengen, maar die ging grotendeels niet door vanwege corona.

Ziekte

Maar ook de tourdata die voor dit jaar op het programma stonden, moest Céline Dion uitstellen. In een emotionele videoboodschap op Instagram legde zij gisteravond uit hoe de stemvork in de steel zit. Ze begint haar video met welgemeende excuses voor haar radiostilte.

“Ik kamp al lange tijd met gezondheidsproblemen. En het is heel moeilijk voor mij om deze challenges aan te gaan en te praten over alles wat ik doormaak”, legt Dion uit met trillende stem uit. “Onlangs is er een zeer zeldzame neurologische ziekte bij me vastgesteld, die stiff person syndrome heet.” Ze legt vervolgens uit dat deze ziekte de spasmen veroorzaakt waar zij al langere tijd last van heeft.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Uitstel

Het kost de zangeres duidelijk moeite om zonder tranen door haar videoboodschap te komen. Vooral het nieuws dat zij haar tour wederom moet uitstellen, valt de diva zwaar om te delen. “Helaas hebben deze spasmen gevolgen voor alle aspecten van m’n dagelijks leven – soms met problemen wanneer ik loop, of doordat ik mijn stembanden niet kan gebruiken om te zingen zoals ik gewend ben.”

“Het valt me zwaar jullie vandaag te moeten vertellen dat dit betekent dat ik er niet klaar voor ben om mijn tour in Europa deze februari te herstarten”, stelt Dion.

Herstel

In de video probeert een emotionele Céline Dion haar fans gerust te stellen. Zo legt zij uit dat ze een ‘great team’ aan doktoren heeft die met haar werken aan een weg richting beterschap. Ook prijst ze de de steun van haar kinderen.

“Maar ik moet toegeven, het is een struggle geweest”, blikt ze terug op de zware periode. “Ik mis jullie zo veel. Ik mis het om op het podium te staan”, deelt de diva. Maar ze stelt dat ze geen keuze heeft op dit moment: om beter te worden moet zij voor nu werken aan haar herstel.

Ziggo Dome

Hoewel de eerste tourdata van begin volgend jaar dus niet doorgaan, valt er op haar website te lezen dat haar shows in augustus, september en oktober vooralsnog wel doorgaan. Dat is goed nieuws voor Nederlandse fans van de zangeres. Dit zou namelijk betekenen dat haar drie concerten in de Ziggo Dome eind augustus volgend jaar wel plaats zullen vinden.

Hoe dan ook hoopt Beau Monde natuurlijk dat de diva een balans weet te vinden tussen haar herstel en liefde voor het podium.

Bron: NOS, BBC | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws