Vertrekken Noorse kids binnenkort uit het paleis? Mette-Marit blikt vooruit

'Het zal hier waarschijnlijk een beetje leeg zijn...'

Je kinderen zien opgroeien is voor geen enkele ouder makkelijk. Het ene moment sta je luiers te verschonen, en na twee keer met je ogen knipperen staat je kroost opeens klaar om de wijde wereld in te trekken. Mette-Marit en Haakon kunnen erover meepraten!

Tieners

Of je nu in een flatje woont of in een paleis: pubers blijven pubers. Natuurlijk doen koninklijke ouders net als alle anderen hard hun best om hun kroost voor de grote boze buitenwereld te behoeden – maar er komt toch echt een dag waarop de volgende generatie op eigen benen wil staan. Het hoort er nu eenmaal bij.

Zo tikte in Noorwegen de jonge prinses Ingrid Alexandra vorig jaar al de achttien aan, wat groots gevierd werd met een galadiner. Uiteraard was dit het moment waar onze eigen Amalia haar eigen tiaradebuut maakte, maar ook het Noorse feestbeest zélf zag er stralend uit. Eind dit jaar wordt ook jongste zoon Sverre Magnus volwassen – en met twee meerderjarige kids onder één dak, kijken ouders Haakon en Mette-Marit voorzichtig naar de volgende stappen van hun kroost.

Beeld: BrunoPress

Leeg nest

In gesprek voor een documentaire, vertelde Mette-Marit aan de Noorse televisiezender NRK: “Het is een zegen om tieners in huis te hebben. Om onderdeel van hun levens te zijn, ze te kunnen volgen bij wat ze doen, alle discussies die we hebben…we leren elke dag zoveel van ze.”

Maar goed, kleine spruiten worden groot. En dat beseft ook Mette-Marit: “Ik prijs me gelukkig dat ik zo close met ze ben, en ik vrees dat ze snel het huis uit zullen gaan! Het zal hier waarschijnlijk een beetje leeg zijn…” Manlief Haakon probeert de boel praktisch te relativeren. “Mijn vader en ik zijn ervan overtuigd dat mensen hun eigen leven moeten kunnen creëren, en van hun eigen fouten moeten leren.” En dat betekent dus ook: leren vallen en opstaan buiten de veilige paleismuren van het landgoed Skaugum.

Ach, wellicht kunnen de Noren nog eens een appje sturen naar onze Máxima. Zij vertelde vorig jaar namelijk al dat ze wel last had van het empty nest syndrome, ook al was er nog een dochter in huis. “Ik mis ze enorm”, vertelde ze tijdens Koningsdag aan de NOS over dochters Amalia en Alexia. “Het is gewoon stiller in huis dan vroeger.” Maar volgens Máxima had het ook z’n voordelen, want ze kreeg naar eigen zeggen nu meer werk gedaan. Tja – wie weet bevalt zo’n rustig paleisje Mette-Marit straks nét zo goed.

Bron: Royal Central, Beau Monde Archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws