Wat is er aan de hand met kroonprinses Mette-Marit?

Gaan we de Noorse kroonprinses nog terugzien in het openbaar?

Al jarenlang worstelt kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen met haar gezondheid. Haar royal taken staan op een laag pitje, maar de kans is groot dat de koninklijke agenda nog leger wordt. Hoe gaat het nu met MM?

Longfibrose

Zo’n vier jaar geleden werd longfibrose vastgesteld bij Mette-Marit, de echtgenote van de Noorse kroonprins Haakon. Een zeldzame, ernstige en helaas ongeneeslijke longziekte, waarbij de longen steeds minder zuurstof kunnen opnemen. Hoewel het verloop van de ziekte erg kan verschillen, is de levensverwachting na deze diagnose beperkt.

De kroonprinses laat zich er niet door tegenhouden. Ze doet het wat rustiger aan op het gebied van werkbezoeken en lintjes doorknippen, maar verschijnt alsnog in het openbaar. En immer mét grote glimlach. “Hoewel de ziekte mijn leven zal inperken, wil ik toch nog graag zoveel mogelijk deel uitmaken van het officiële programma”, liet Mette-Marit eerder weten.

Grote zorgen

Helaas gaat dat niet altijd meer goed, merkten we onlangs. Eind september brak de kroonprinses een werkbezoek aan het Rode Kruis af omdat ze het fysiek niet meer volhield. De Hoogheid had last van bijwerkingen van haar medicijnen en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Vrolijk kwam kroonprinses Mette-Marit een taart langs brengen bij het Rode Kruis, maar halverwege het bezoek moest ze om gezondheidsredenen vertrekken. Beeld: BrunoPress

Het wakkerde de zorgen over de gezondheid van de prinses flink aan, al zou de goede vriendin van Máxima nu weer aan de betere hand zijn. Zelf blijft Mette-Marit altijd bijzonder positief. “Ik denk dat het bij het leven hoort om te leren leven met onzekerheid,” vertelde ze na de diagnose. “Voor mij geldt dat ook, maar ik ben erg optimistisch en erg blij dat ik zulke goede mensen om me heen heb.”

Tiara op en dóór

Tiara op en dóór, dat lijkt sinds de diagnose het devies van de Noorse kroonprinses. Nationale Feestdagen, regeringsdiners, staatsbezoeken: ze slaat zich er dapper doorheen. “De diagnose zal mijn leven beperken,” zei Mette-Marit over haar ziekte. “Maar ik ben toch blij dat het vroeg ontdekt is.” Het vergroot de kans aanzienlijk dat ze straks als koningin naast haar Haakon op de troon kan zitten en haar drie kinderen verder kan zien opgroeien. “Maar het is duidelijk dat er perioden zullen zijn waarin ik het kalmer aan moet doen.”

Bron: Beau Monde Archief, Blauw Bloed, HLN | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws