Royals op de piste: de leukste wintersportkiekjes!

De royals zijn absoluut niet vies van een paar dagen in de sneeuw!

Het wintersportseizoen is alweer in volle gang en zoals we weten is menig royal niet vies van een paar dagen sneeuw. Een mooi moment om in het archief te duiken voor de leukste wintersportkiekjes van de royals op de piste!

Glibberen op een Noorse gletsjer

De Noorse royals gaan naar de Prinsehytta in de bergen van Jotunheimen, al sinds 1902 een Noors royal skichalet. Hieronder een kiekje uit oude doos waar prinses Mette-Marit dochtertje Ingrid opvangt, die een al te enthousiaste schuiver maakt. Het gezin houdt van cross-country skiën en met name kroonprins Haakon is gek op schansspringen. Iets wat hij overigens zelf niet doet, want in Noorwegen houden ze hun kroonprins bij voorkeur heel. (Met andere woorden: hij mág het niet.)

Beeld: RoyalCourt.no

Charles en co.

Koning Charles is al jaren trouw aan het Zwitserse Klosters, waar hij verblijft in de Walserhof. Op deze foto uit 1987 zijn Charles, prinses Diana, en hertogin Sarah allemaal nog bij elkaar en redelijk schandaalvrij. Love het jaren tachtig skipak van Diana, zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt!

Fun fact: Diana kon niet zo goed skiën, ze leerde het in het diepste geheim in Luxemburg en Liechtenstein, om in Klosters een beetje leuk mee te kunnen komen met de sportievelingen. Het werd overigens nooit haar grootste hobby: ze zat liever in de spa. Kon ze direct weer bijkomen van de onvermijdelijke valpartijen op de piste.

Zwoyals in de sneeuw

Ooit waren de Zweedse royals niet weg te slaan uit St. Moritz in Zwitserland, waar ze in het Suvretta House Hotel logeerden. Koning Carl Gustaf kan heel goed skiën en zorgde vaak voor wilde paniek bij zijn gevolg, omdat zijn beveiliging hem niet bij kon houden. Tegenwoordig gaan de Zweden vaker in eigen land wintersporten. Koningin Silvia langlauft graag en prinses Estelle leerde ook skiën op eigen grond, voornamelijk van haar vader. Ze is hier lekker bezig, zoals gewoonlijk.

Beeld: Kungehuset.se

Onze Oranjes

Tenslotte natuurlijk onze eigen Oranjes die al jarenlang traditiegetrouw elke winter afreizen naar het prachtige Oostenrijkse plaatsje Lech. Vorig jaar kondigden de Rijksvoorlichtingsdienst natuurlijk aan dat de traditionele, jaarlijkse fotomomenten op de schop gaan. Maar niet getreurd: gelukkig hebben we nog wat heerlijke kiekjes in ons archief!

Beeld: BrunoPress

Prins Claus die een kleine Willem-Alexander leert skiën in 1972. Heel zoet!

Beeld: BrunoPress

En om af te sluiten een ontzettend lief kiekje van koning Willem-Alexander en dochter kroonprinses Amalia. Hopelijk keert dat jaarlijkse fotomoment in Lech ooit terug, maar erg veel hoop daarop hebben we niet. Misschien een idee om een namaak-piste af te huren voor de Oranjes? Beetje nepsneeuw erbij en hoppa. Wij zien hier wel een nieuwe traditie geboren worden!

Bron: Archief Beau Monde | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws