Zo creëer je de perfecte leefkeuken

Zo pak je dat aan!

Lees ook

Het hebben van een leefkeuken, ook wel woonkeuken genoemd, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Veel mensen dromen er dan ook van om een eigen leefkeuken te creëren in hun woning.


Leefkeuken

Een leefkeuken is een keuken waar niet alleen gekookt wordt, maar die tegelijkertijd gebruikt wordt als leefruimte. Kortom: een woon- of eetkamer gecombineerd met een keuken. Het is de centrale plek in de woning en als gezin breng je hier het grootste deel van je tijd door. Het is een plek om met het gezin, of vrienden en familie samen te komen. Zo kun je bijvoorbeeld een maaltijd koken, terwijl de kinderen aan de eettafel hun huiswerk zitten te maken. Gezellig!

Perfecte leefkeuken

Wil jij al langer een nieuwe eetkamertafel bestellen? Dan is het creëren van een woonkeuken natuurlijk het perfecte excuus. Gezellig een praatje maken met het bezoek tijdens het klaarmaken van de hapjes, of lekker relaxen in het woongedeelte. Deze ruimte brengt mensen samen. Wij geven je een aantal tips om de perfecte leefkeuken te creëren!

Heb je een grote ruimte nodig voor de perfecte leefkeuken?

Misschien denk je bij het lezen van het woord leefkeuken: “Allemaal leuk en aardig, maar mijn huis is hier veel te klein voor!” Wist je dat je ook in een kleine ruimte perfect een leefkeuken kunt creëren? Het is misschien nog wel gezellig en knusser dan die grote open ruimtes. Door slim met de ruimte om te gaan en elke hoek te benutten kun je ook een kleine ruimte omtoveren tot een prachtige woonkeuken. Wij geven je een aantal tips voor het creëren van een woonkeuken in een kleine ruimte:

 • Gebruik lichte kleuren, hierdoor lijkt de ruimte een stuk groter.
 • Maak een bar of kookeiland. Hier kun je barkrukken aanzetten zodat dit ook meteen fungeert als keukentafel.
 • Kies voor compacte apparatuur. Misschien kun je het fornuis op de koelkast plaatsen, of kun je een cooker installeren in plaats van losse apparatuur zoals een waterkoker. Hoe meer losse spullen je hebt, hoe rommeliger het wordt.
 • Voorkom rommel. Door rommel lijkt een ruimte al snel vol, en dus ook kleiner.
 • Ronde eettafels zijn perfect voor een kleine ruimte! Deze nemen namelijk minder ruimte in beslag en je stoot je niet aan uitstekende punten.

De materialen en meubels bepalen de sfeer

Je kunt een leefkeuken zien als het verlengde van jouw woonkamer. Bij een open keuken is het dan ook ontzettend belangrijk om de stijl te laten matchen met de woonkamer. Heb jij bijvoorbeeld een Scandinavisch ingerichte woonkamer? Dan zou het natuurlijk een tikkeltje apart zijn wanneer je voor een landelijke keuken gaat. Zorg ervoor dat je dezelfde stijl van de woonkamer doorvoert in de leefkeuken, en kies voor passende meubels. Een mooie statement piece zoals een ronde eettafel zijn een waardevolle toevoeging in jouw leefkeuken. Ronde eettafels zijn een stuk gezelliger omdat je elkaar meer aankijkt en contact kunt hebben met de hele tafel. Dat is uiteindelijk waar het natuurlijk ook allemaal om draait in een leefkeuken: gezellig samenzijn.

Tips & trends voor de inrichting van jouw woonkeuken

Weet jij nog niet zo goed hoe je de inrichting van jouw leefkeuken gaat aanpakken? Wij delen de beste tips & trends met jou:

  • Zorg voor voldoende opbergruimte. Kies voor extra hoge kasten, of als je de ruimte hebt voor een kastenwand. Op deze manier voorkom je dat je vanuit de woonkamer telkens naar de rommel zit te kijken.
  • Zorg voor het juiste licht. Een woonkeuken heeft meerdere functies. Zo wil je in de keuken voldoende licht hebben om goed te kunnen koken, maar wil je in de relaxhoek juist wat gezelliger licht hebben. Zorg dat je voor verschillende vormen van licht gaat.
  • Let op de veiligheid. Zeker wanneer je kleine kinderen hebt is dit ontzettend belangrijk. Heb jij ook een speelhoek in de leefkeuken? Zorg er dan voor dat deze zo ver mogelijk van het kookgedeelte af is. Zorg ervoor dat je items zoals scherpe messen of apparaten hoog bewaard waar de kinderen niet bij kunnen.
  • Denk ook alvast aan de toekomst wanneer je een leefkeuken gaat ontwerpen. Misschien zijn er op het moment nog geen kinderen, maar is die wens er later wel. Je gaat natuurlijk niet over 5 jaar weer een nieuwe keuken bouwen. Het is belangrijk dat je hier op voorhand al over nadenkt.
  • Ga voor accessoires. Hiermee kun je de ruimte helemaal afmaken. Kies voor leuke eyecatchers zoals een mooie snijplank op het keukenblad of een mooie grote plant.

Op naar meer samen zijn, gezelligheid en lekker eten, want zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om de perfecte leefkeuken te realiseren.

Met wie vier jij straks je eerste etentje in je gloednieuwe leefkeuken? Wij beginnen vast met plannen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Tomasso Tables.

Beeld: Pexels


Laatste nieuws

Zie ook