Droom je van een plekje in de zon? Bezoek dan Kroatië!

Neem je zwemkleding mee, wij zorgen voor de zon! 

Nu de lente is begonnen en de zomer steeds dichterbij komt, beginnen wij alvast te dromen over de perfecte vakantiebestemming. Of je nu houdt van lange wandelingen langs prachtige stranden, je wilt omringen door ongerepte natuur, of cultuur wil opsnuiven in oude romantische steden: je vindt het allemaal in het zonovergoten Kroatië.

Zadar

De historische havenstad Zadar aan de Adriatische Zee is het stedelijke centrum van de regio Dalmatië en meer dan 3000 jaar oud. De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is de perfecte vakantiebestemming voor mensen die gek zijn op cultuur, zon, zee en strand. Hier vind je de mooiste monumenten, architectuur en cultureel erfgoed van de oostelijke Adriatische kust.

Zee-orgel

Muziekliefhebbers opgelet: een van de bezienswaardigheden die Zadar namelijk rijk is, is het wereldberoemde Zee-orgel waar je van de zonsondergang kan genieten terwijl je luistert naar de live-muziek van de Adriatische Zee. Hierboven zie je het kunstwerkje in vol ornaat op een foto van Luka Esenko – hoe dreamy!

De geluiden die het Zee-orgel produceert, zijn het resultaat van het vrijkomen van zee-energie, of beter gezegd golven en getijden. Deze unieke plek getuigt van een knap staaltje architectuur en is daarom zeker het bezoeken waard.

Stranden

Mensen die na het cultuur snuiven behoefte hebben gekregen aan een dagje luieren op het strand in de buurt, kunnen bij Borik beach terecht. Dit strand is het populairste stadsstrand van Zadar en door het ondiepe water en de rustige golven dé perfecte plek om met jonge kinderen volledig te kunnen ontspannen. Door de azuurblauwe zee en relaxte sfeer kun je hier even helemaal tot rust komen.

Beeld: Aleksandar Gospic

Natuur

Dalmatië kent ook een schat aan natuur. Zo zijn er talloze eilanden die gevuld zijn met héél véél groen waarin tal van monumenten, ruïnes, kleine kerken en forten wachten om ontdekt te worden. Zo is het park Dugi Otok-Telašćica (zie hieronder) absoluut het bezoeken waard – of je er nu per boot naar toe reist, of al wandelend de regio ontdekt. Het kleurenpalet van de regio Zadar buitengewoon en uniek in de wereld – iets wat je echt met je eigen ogen wilt zien.

Beeld: Ivo Biocina

Queen’s Beach

Kroatië staat natuurlijk bekend om zijn kiezelstranden, maar zandliefhebbers niet getreurd: jullie kunnen bij Queen’s Beach terecht voor een royale tanning session. Dit prachtige en beroemde zandstrand is drie kilometer lang, loopt over in de schitterende Nin lagoon en heeft – terecht – de koninklijke naam Queen’s Beach gekregen. Volgens de American Travel Channel is dit strand het mooiste strand van de wereld en bij Queen’s Beach voel jij je ongetwijfeld een koning te rijk.

Beeld: Aleksandar Gospic

Cherry on top

Naast de sprookjesachtige stranden en culturele hoogstandjes die de regio van Kroatië te bieden heeft, vind je rond Zadar ook volop cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat de bekende Marasca-kersjes hier vandaan komen? Zadar is dan ook dé hotspot voor een heerlijke Maraschino-based cocktail. Flaneren in stijl doe je met een (letterlijke) cherry on top!

Kortom: genoeg te zien, doen, beleven en ervaren in en rond Zuid-Kroatië. Voeg hier een weelderige dosis zon en zee aan toe, et voilà. Met wie wil jij Kroatië bezoeken?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Verkeersbureau

Headerbeeld: Luka Esenko

Laatste nieuws