Binnenkijken bij Bianca Frölich: ‘Ik heb moeite met inwisselbare interieurs’

'Massaproductie is zo zielloos.'

Natúúrlijk woont Bianca Frölich, bekend van het populaire programma Van onschatbare waarde, in een huis vol antiek. Maar wat we vandaag op de foto zetten, kan morgen weg zijn. “Ik weet niet beter. Kwam ik uit school dan had mijn vader de eetkamerset verkocht.”

Massaproductie

“Of ik iets van Ikea heb?” Nadenkend loopt Bianca Frölich door haar ruime appartement, een eclectische mix van antiek, vintage en modern design. “Eén ding. Een handig ladekastje met zooi die je zelden nodig hebt. Ik hou van kwaliteit, ambacht, dingen die met liefde en aandacht gemaakt zijn.”

“Duurzaamheid is momenteel een hot topic. Maar als je pretendeert zo sustainable te zijn, waarom kies je dan voor massaproductie en zet je geen meubels neer die al honderd jaar bestaan en makkelijk nóg honderd jaar mee kunnen? Massaproductie is zo zielloos. Ik heb moeite met inwisselbare interieurs waarbij je niet kunt zien wie er woont. Waar is de ziel van zo’n huis gebleven?”

bianca frolich

Tussen 70-plussers

De vader van Bianca is Ed Frölich, een bekende Twentse kunst- en antiekhandelaar. “We hadden vroeger twee zaken, een in Enschede, een in Ootmarsum. Na school was ik vaak bij mijn vader”, blikt Bianca terug. Soms spijbelde ze van school om met haar vader mee te kunnen.

“Mijn eerste grote verkoop weet ik nog goed. Ik was zestien en op een dag kwam er een man, een psycholoog uit Den Haag, en hij was betoverd door een groot marmeren beeld dat wij hadden staan. Toen hij het kocht, voelde ik me on the top of the world. Niet alleen omdat het om een aanzienlijk bedrag ging, maar ook omdat ik deze man iets moois had kunnen meegeven”, herinnert zij zich.

“Ik was toen al dol op fraaie oude dingen en de verhalen die eraan vast zitten. Op mijn veertiende ging ik naar het Rijksmuseum voor een cursus kunstgeschiedenis. Zat ik daar tussen de zeventig plussers. Ik vond die cursus leuk, maar die mensen ook. Heerlijk om thee met ze te drinken en naar hen te luisteren.”

Het volledige interview met Bianca vind je terug in de allernieuwste Beau Monde. Hierin vertelt zij meer over haar Twentse roots, haar liefde voor Amsterdam, en natuurlijk over haar MAX-programma Van Onschatbare Waarde. Nu in de winkels!

Tekst: Sandra ten Brink | Foto’s: Dario & Misja | Visagie: Bart Brom | Styling: Zoë Wentink voor Lieve Heuvelmans Styling

Laatste nieuws