Glamour met een knipoog

Kaasschotel voor een koning: dit is Charles' favoriete recept

Smullen als een royal!

The Prince Of Wales Visits Yorkshire

Ze hebben een lading privékoks, zouden iedere sterrenchef van over de hele wereld kunnen uitnodigen, en elke avond een AVG'tje staan maken is voor de Britse royals ongetwijfeld geen onderdeel van de routine. Toch zouden het prima koks zijn – zo deelde Charles al eens een recept voor z'n favoriete ovenschotel met ei en vooral: héél veel kaas.

Britse keuken

Koning Charles is groot fan van kaas. De beste man is sinds 1993 zelfs al Beschermheer van de Speciality Cheesemakers Association. Hoewel wij hem dit niet na kunnen doen, kunnen we wél zijn favoriete ovenschotel met kaas maken. Zelf tipt Charles om Britse kazen te gebruiken zoals Tunworth of Golden Cenarth voor de zachte kazen, of Old Winchester voor de geraspte variant.

Natuurlijk geldt dat Britse ingrediënten niet allemaal te vinden zijn in Nederlandse supermarkten. Zo is de in Engeland heel gangbare 'double cream' hier niet makkelijk te verkrijgen. Gelukkig kun je die volvette room ook heel makkelijk zélf maken met een mengsel van twee delen slagroom op één deel mascarpone. Klop hiervoor de slagroom lobbig, voeg de mascarpone toe, en klop het geheel stijf.

Dit heb je nodig voor Charles' koninklijke ovenschotel:

  • 100 gram verse spinazie
  • 1 - 3 stuks cherrytomaatjes
  • 35 gram zachte kaas (bijvoorbeeld Brie, Camembert, of Roquefort)
  • 1 ei
  • 80 milliliter double cream
      Of een mengsel van slagroom en mascarpone
  • Of een mengsel van slagroom en mascarpone
  • 15 gram harde geraspte kaas
  • Verse basilicum, versnipperd

Zo maak je de kazige ovenschotel met ei:

  • Laat de spinazie even slinken in heet water.
  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Vet een kleine ovenschaal in, en verdeel de geslonken spinazie langs de rand van de schaal, zodat je een soort dalletje in het midden hebt.
  • Snijd de cherrytomaat(jes) in parten en verdeel deze over de spinazie.
  • Verdeel de zachte kaas in kleine stukjes of kruimels rond de tomatenpartjes, en voeg hier de versnipperde basilicumblaadjes aan toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Breek nu het ei in het midden van de ovenschaal – zorg dat de dooier heel blijft.
  • Giet de double cream heel voorzichtig over het ei heen, probeer wederom de dooier heel te houden.
  • Bestrooi nu royaal met de geraspte kaas.
  • Bak de schotel in zo'n 10 minuten gaar in de oven.

En voilà: je hebt een ovenschotel waar zelfs een koning van zou smullen!

Tips

Overigens heeft website Insider het recept van Charles al eens geprobeerd, en zij hadden nog enkele tips voor de koning. Zo laten ze weten dat ze het recept een volgende keer met meerdere eieren zouden maken. Ook zou de combinatie van alleen peper en zout weinig doen voor de smaak. Met paprikapoeder en knoflook geef je de ovenschotel een smaakvolle boost, wordt aangeraden. Zou Charles deze tips ook goed in zijn oren knopen?

Wij gaan 'm in elk geval proberen!

Bron: Instagram @clarencehouse, Insider | Beeld: NL Beeld