Ha! Princess Anne toont zich onbekommerd om ontvoeringspoging

Anne houdt ook vijftig jaar later het hoofd koel.

We weten natuurlijk best dat je als royal een prominent doelwit kunt vormen voor kwaadwillenden. Dat hebben we het afgelopen jaar maar weer eens gezien met onze eigen prinses Amalia. Maar in Engeland is het meerdere keren bijna misgegaan met de Windsors, zoals bijna 50 jaar geleden met Anne, Princess Royal. Zij lijkt zich in elk geval nog altijd nergens druk om te maken, blijkt nu.

Levensgevaarlijk

“Poging om Princess Anne te ontvoeren”, kopte de Daily Mail groots in 1974. En subtiel, in felrood: “Beveiliging voor Charles opgeschroefd.” Op 20 maart dat jaar gaat het ’s avonds goed mis op The Mall, wanneer de dan 23-jarige Princess Anne en haar eerste man, Mark Phillips, op weg zijn naar Buckingham Palace vanaf een royal duty.

Een Ford Escort komt voor hun bolide tot stilstand, waardoor ook de auto met het prinselijke paar moet stoppen. Luttele momenten later opent Ian Ball het vuur op de Austin Limousine van de royals. Op dit cruciale moment werkt het pistool van Annes beveiliger niet mee. Uiteindelijk wordt hij drie keer beschoten. Ook Annes chauffeur en een andere agent worden geraakt door de man.

‘Not bloody likely’

De dader blijkt z’n zinnen gezet te hebben op het ontvoeren van Queen Elizabeths enige dochter: ze moet zo’n 2 à 3 miljoen pond in losgeld opleveren – zo’n 25 miljoen pond anno nu.

Terwijl de kogels in het rond vliegen, probeert de dader de prinses ervan te overtuigen om uit de auto te stappen. Maar Annes ijskoude reactie? “Not bloody likely!” Ha! De drie woorden zijn nog altijd kenmerkend voor de pragmatische prinses, die aan lef geen gebrek heeft.

Onbezorgd

Ook nu, bijna een halve eeuw later, blijkt dat Anne nog altijd totáál niet met de ernst van de situatie in haar maag zit. Zo was ze afgelopen dinsdag te gast in de Strathcarron Hospice in Schotland, waar palliatieve zorg wordt verleend aan mensen uit de regio.

Een 77-jarige bewoner deelde met de prinses dat hij haar toevallig dat weekend nog op tv had gezien: het Britse Channel 4 zond toen namelijk de documentaire Princess Anne: The Plot to Kidnap a Royal uit. Hierop komt Anne opnieuw hilarisch onbezorgd uit de hoek. Zo reageerde de prinses op de documentaire over het voorval: “Oh! Ik wist niet dat er één op tv zou zijn.” Die Anne…je wenst toch eigenlijk álle royals een vleugje van haar eeuwige onbezorgdheid?

Bron: Royal Central, Daily Mail, Channel 4 | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws