Feit of fabel: is een chemische SPF beter dan minerale SPF?

Aha!

We zorgen goed voor ons huidje, en dat betekent crèmes, scrubs, toners, bezoekjes aan de schoonheidssalon, én natuurlijk eindeloos smeren met SPF. Zeker nu de zon zich weer op z’n best toont, gaan we niet onbeschermd naar buiten. Maar dan is de vraag: wat voor zonnebrand kun je beter kiezen? Een SPF met een chemisch filter, of een SPF met een mineraal filter?

Zonnefilters

We weten allemaal dat zonnebrand bestaat uit onder andere zonnefilters. Deze filters zorgen ervoor dat jouw huid beschermd is tegen UV-stralen en vroegtijdige huidveroudering. Er bestaan twee soorten zonnefilters: chemische filters en minerale filters. Er zit echter wel een verschil tussen deze twee. Zo zijn chemische filters goedkoper en makkelijker te verkrijgen, maar zijn minerale filters bijvoorbeeld ook geschikt voor een gevoelige huid én beter voor het milieu. Maar welk mineraal is nou beter? Grazia is er eens goed ingedoken.

Welke is beter?

Dat ligt eraan wat je fijn vindt. Beide filters beschermen je huid tegen de zon, maar dat doen ze op een andere manier, schrijft Grazia. Traditionele chemische filters, zoals avobenzone en octocrylene, trekken in je huid en absorberen daar de UV-straling. Een mineraal filter (zinkoxide en titaniumdioxide) legt een laagje op de huid en weerkaatst de straling. Minerale filters beschermen door dat laagje direct, terwijl je een zonnebrand met chemische filters twintig minuten van tevoren moet opsmeren voordat ze beschermen.

Doordat minerale filters niet intrekken, zijn ze bovendien milder voor je huid en zorgen ze minder snel voor huiduitslag en jeuk. Wel zijn ze vaak vettiger en kun je bij sommige varianten een wittige waas zien, die overigens snel weer verdwijnt. Chemische filters smeren dan weer makkelijker uit, zijn vochtinbrengender, maar zorgen ook weer sneller voor huidirritatie. Al is er ook een nieuwe generatie chemische filters zoals Tinosorb-S en Uvinul A Plus, die niet door je huid worden opgenomen en die ook beschermen tegen vrije radicalen. Check dus vooral de ingrediëntenlijst en bedenk wat je zelf fijn vindt!

Bron: Grazia | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws