Good to know: zo bescherm je je haar het beste deze zomer

Ook je lokken verdienen de nodige bescherming in de zon.

Dat je je huid goed moet beschermen in de zon, is zo klaar als een klontje. Maar hoe zit het met je haar? Want hoewel we in principe hartstikke fan zijn van een coupe soleil, kan een teveel aan zon je lokken flink beschadigen.

Haarbeschadiging door de zon

We weten allemaal hoe we onze huid tijdens de zomermaanden effectief kunnen verzorgen; door SPF te dragen en waar mogelijk schaduw op te zoeken. Toch vergeten velen van ons dat je in de zomer ook een beetje lief moet zijn voor je lokken. Net als bij de huid, kan teveel blootstelling aan de zon een negatief effect hebben op het haar. Met uitdroging, broosheid en zelfs vroegtijdige veroudering als gevolg. Hoog tijd dus voor wat advies, zodat we op zonnige dagen gevuld met strandbezoeken en broodnodige verkoeling weten hoe we ons haar in topconditie kunnen houden.

Bescherm met een SPF

Net zoals voor de huid, bestaan er voor je lokken ook genoeg producten met SPF. De vaak lichte, onzichtbare nevel maakt het beschermen van het haar tegen UVA/UVB-filters lekker simpel. Gebruik dus voordat je de zon in gaat een beschermende spray met SPF. In tegenstelling tot de huid, is een beschermingsfactor tussen 10 en 15 doorgaans voldoende. Pas ook op voor een verbrande hoofdhuid, vooral het gebied rond je scheiding wil nog wel eens wat rood worden.

Gebruik herstellende producten

Zout water, chloor en UV-straling maken je haar droog en breekbaar. Heb je geverfde lokken? Grote kans dat je kleur sneller dof wordt door al die zon. Gebruik na het zonnen een beschermende shampoo en conditioner, zodat je haar goed gevoed wordt. Verwen je haar ook regelmatig met een hydraterend haarmasker en behandel de puntjes met een voedende olie.

Verstop de boel

Naast alle bovenstaande tips is een van de beste dingen die je voor je haar (en gezicht!) kunt doen, de boel verstoppen. Enne, dat hoeft echt niet gelijk radicaal ongezellig te zijn. Draag een modieuze hoed of knoop een sjaal om je hoofd, vooral als je langere tijd in de zon doorbrengt. Op die manier geef je je coupe even een break.

Extra tip: als je op vakantie bent, kan er van alle kanten haarbeschadiging ontstaan, zo ook door chloor. Spoel je haar onder koud water voordat je een duik in het zwembad neemt. Je haar kan maar een beperkte hoeveelheid water opnemen, dus door het eerst met schoon water te wassen, beperk je de hoeveelheid schadelijk chloor dat het kan opnemen. You’re welcome!

Bron: Goodhousekeeping, Elle, Archief Beau Monde | Beeld: Adobe Stock

 

Laatste nieuws