Waarom geen Windsor staat te springen om in Buckingham Palace te wonen

Het is met zo'n 775 kamers, een zwembad, tennisbaan, bioscoop, eigen meer en een tuin zo groot als een park best een aardig optrekje, zou je zeggen.

Leven in een paleis à la Buckingham, wie wil dat nu niet? Nou: de bewoners van het imposante Palace zelf. Waarom wil geen van hen eigenlijk intrek nemen in het weelderige optrek?

Nederig stulpje

Wanneer je denkt aan de Windsors, dan denk je al gauw aan het iconische Buckingham Palace. Met de eeuwige zwaaisessies op het balkon van het paleis kon het ook haast niet anders. Bovendien doet het stulpje al eeuwenlang dienst als woning van de vorst…maar dat gaat niet helemaal van harte. Het misschien wel bekendste paleis ter wereld is verrassend impopulair bij haar gebruikers. Het is algemeen bekend dat Elizabeth en haar Philip veel liever in hun Clarence House waren blijven wonen, maar dat het jonge paar onder druk van toenmalig PM Winston Churchill toch hun stulpje inruilde voor het grootse paleis.

De koningin en prins Philip werden gedwongen om Clarence House op te geven en naar de andere kant van het park te verhuizen toen haar vader overleed, maar zij was erg jong en stond tegenover de daadkrachtige Winston Churchill als Prime Minister – ze had geen ruimte om hiertegen te protesteren. Toen in 2017 de grote renovatie begon, wist ze niet hoe snel ze van Windsor Castle haar nieuwe basis moest maken.

Clarence House

De geschiedenis herhaalt zich enigszins, want ook Charles en Camilla wonen anno nu nog altijd in Clarence House – een relatief bescheiden, huiselijk stulpje waar zij over de afgelopen twintig jaren hun eigen stempel op hebben gedrukt. Toch is officieel gezien Buckingham Palace het huis van de regerend vorst. Het voortdurend verblijf van C&C in hun Clarence House zou puur te wijten zijn aan de renovaties die au moment gaande zijn in Buckingham Palace. Het zou dan ook de bedoeling zijn dat Charles en Camilla na het voltooien van de werkzaamheden hun intrek nemen in het iconische paleis.

Maar volgens velen is het nog maar de vraag of ze in 2027, als de renovatie klaar zou moeten zijn, alsnog hun intrek nemen in het paleis. Grote kans dat ze niet staan te popelen om nog te verhuizen als ze – tegen die tijd – beide tegen de tachtig lopen. Maar als Charles het paleis definitief de rug toe zou keren, doet dat waarschijnlijk nogal wat stof opwaaien. Want het heurt erbij, dat het hoofd van de Britse royals in Buckingham Palace woont…niet waar?

Verschillende bronnen melden echter dat de koning en zijn gemalin behoorlijk verknocht zijn geraakt aan Clarence House, en, net als zijn moeder voor hem, weinig zin hebben om te vertrekken. Het weinig persoonlijke interieur van Buckingham Palace staat de beoogde bewoners niet aan, maar uitgebreid de boel opnieuw decoreren? Dat zou ZM niet zien zitten. “Hij is vrij zuinig, en zou niet willen dat een binnenhuisarchitect Buckingham Palace voor hem gaat herzien”, zou een bron aan The Times gemeld hebben.

Even binnen kijken

Het is met zo’n 775 kamers, een zwembad, tennisbaan, bioscoop, eigen meer en een tuin zo groot als een park best een aardig optrekje, zou je zeggen.

buckingham palace

Buckingham Palace líjkt groot en luxe – wat ook heus zo is, afgaand op staatsdiners en andere ontvangsten – maar de woonvertrekken zijn dat volgens ingewijden niet. Die zouden in een hoekje van een tochtig gebouw zitten, aan de achterkant van de noordvleugel.

Buckingham Palace

Zo’n woning bestaat uit een slaapkamer, badkamer, zitkamer en een hal en daarmee is alles wel gezegd. In Clarence House hebben Charles en Camilla twee verdiepingen tot hun beschikking, dat is toch even wat prettiger wonen.

william incident

Ook doen er verhalen de ronde dat toen prinses Elizabeth er destijds met haar ouders introk, er een fulltime ongedierteverdelger in dienst om ratten en muizen weg te krijgen. Haar gouvernante vergeleek het met ‘kamperen in een museum’.

Grootse plannen

Over museums gesproken, insiders meldden eerder al dat Charles én William al een nieuw doel voor ogen zouden hebben: het paleis kan nog wel als officieel gastenverblijf gebruikt worden voor internationale prominenten, maar verder zou het stulpje met z’n 775 kamers wellicht een nieuwe bestemming krijgen als museum. Die koninklijke collectie van de Windsors omvat immers nogal wat indrukwekkende kunstwerken – en waar beter deze te tonen dan in het paleis dat an sich al een bezienswaardigheid is?

Bron: Nouveau, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld/ Brunopress

Laatste nieuws